Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Divestera AP-fonderna!

Bild: Foto: Håkon Mosvold Larsen/ TT-bild

Dagens ETC.

Av både moraliska och ekonomiska skäl uppmanar vi alla skattebetalare i Sverige att kräva av AP-fonderna att de upphör med att stödja fossilindustrin, skriver dagens debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den svenska nyårsnatten levererade rekordvärme, dagarna därpå kastade oss in i bitande kyla och kostsamma översvämningar inte minst i Skåne och Danmark.

De här tvära kasten är tydliga indikatorer på den sortens klimatkaos som beräknas bli vanliga fenomen om vi fortsätter bränna fossila bränslen.

 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

 

Men det är inte bara klimatkaoset som är problemet med fossilbolagen. Industrin själv ger ofta argument till att ingen borde investera i den.

För en månad sedan avslöjades att Lundin Petrolium misstänks för grovt folkrättsbrott – man ska ha gett militären i Sudan ekonomiskt stöd för att fördriva civilbefolkningen från det område där Lundin letade olja.

ExxonMobil, världens största fossilbolag, är i rättegång för att ha vilselett aktieägare, beslutsfattare och folk om fossilbranschens miljöskador. Nu är Exxons ex-vd snart USA:s utrikesminister och vill tillsammans med Gazprom, som AP-fonderna också investerar i, utvinna stora nya fält i Ryssland.

Samtidigt smälter Arktis.

De svenska AP-fonderna har omfattande investeringar i dessa och många andra bolag. Detta måste upphöra!

 

Investerare nämner ofta att de vill föra dialog. Men hur övertygar du ett oljebolag att sluta vara oljebolag? En bransch som går ut på att hämta upp fossila reserver ur marken och bränna dem kan inte bli hållbar, den måste kontrollerat avvecklas och ersättas med de nya moderna lösningar som finns, och en bransch i avveckling är knappast något att investera i.

Parisavtalet strävar mot att inte överstiga 1,5 graders uppvärmning. I Arktis har temperaturen just uppmätts till 20 grader (!) över det normala, när vi globalt nått 0,9 graders global ökning.

Även FN har kritiserat AP-fondernas innehav i fossilindustrin, som under senare år har ökat och enligt senaste siffror är uppe i över 36 miljarder kronor.

Det är hög tid för AP-fonderna att divestera, med andra ord sluta att investera i kol-, olja- och gasindustrin. Svenska AP-fonderna har redan kommit en bit på vägen och ses på med väna ögon av andra länders pensionsfonder.

AP-fonderna bör utnyttja detta och skicka en tydlig signal till omvärlden att dessa bolag är ohållbara – detta kan ge ringar på vattnet och inleda en divesteringsvåg. Det är investeringar som tillåter branschen att existera och expandera.

Detta beslut ligger dessutom helt rätt i tiden. Sverige är del av klimatmålsberedningen och det finns dessutom alla möjligheter till divestering nu när EU just röstat igenom ett nytt direktiv som kräver att pensionsfonder ska ta hänsyn till miljöaspekter.

AP-fondernas innehav i fossilindustrin är alltså etiskt oförsvarbara, men innebär också en betydande finansiell risk. För att inte överstiga 1,5-gradersmålet har vi enligt den senaste studien från norska energikonsultbolaget Rystad 353 gigaton växthusgaser kvar att släppa ut.

Det innebär att två tredjedelar av tillgångarna i redan nu existerande kol, olja och gas-projekt måste lämnas i marken. Vad händer då med värdet på det som lämnas i marken? Det blir noll. Det vill säga en fossilbubbla – investeringarna riskerar att bli värdelösa.

Av både moraliska och ekonomiska skäl uppmanar vi alla skattebetalare i Sverige att kräva av AP-fonderna att de upphör med att stödja fossilindustrin.

I hundratals internationella och flera svenska städer har divestering röstats igenom med bred politisk enighet, i år har miljöminister Karolina Skog (MP) bidragit till att Malmö stad divesterat sina miljarder ur fossilbranschen.

Stockholms socialdemokrater nådde samma framgång i Stockholm, och inför vårens S-kongress ligger en motion att divestera AP-fonderna. Och EU kräver nu miljöhänsyn av pensionsfonder.

Det är tydligt att nästa naturliga och viktiga steg är att divestera AP-fonderna ur fossilbranschen.

00:00 / 00:00