Debatt. .

2016-06-13 03:09
LO svarade på Skiftets kritik i fredags (10/6 -16).
LO svarade på Skiftets kritik i fredags (10/6 -16).

Direktörsdomstolar är ett hot mot demokratin

Att byta namn löser inte problemen med direktörsdomstolarna förutom på en punkt: LO:s problem med dem.

För alla oss andra som inte sitter med på toppmöten bakom stängda dörrar är resultaten fortfarande samma sak: vi kan bli stämda på obscena summor av storbolag för demokratiskt fattade beslut, skriver Robin Zachari i en slutreplik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

LO:s TTIP-sakkunniga Susanne Lindberg Elmgren påstår att Skiftet har fel om att LO är överlyckliga att vi snart kan få stämmas i särskilda direktörsdomstolar (Dagens ETC 10/6) . Som bevis för det skriver hon en överlycklig inlaga om att LO har lyckats få handelskommissionär Cecilia Malmström byta namn på direktörsdomstolarna från Investor-State Dispute Settlements (ISDS) till Investment Court System (ICS).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Är det någon större skillnad mellan det påstått nya systemet och de gamla direktörsdomstolarna som storbolagen använder för att mobba länder till lydnad? Nej, problemen med att storbolag kan stämma oss för demokratiska beslut har inte namnbytet rått på:

• Endast den ena sida kan lyfta upp fall – detta ändrar inte Malmströms förslag som LO hyllar.

• Inkomsterna för skiljedomarna beror på antalet fall – detta ändrar inte Malmströms förslag som LO hyllar.

• Företagen har rättigheter och inga skyldigheter – detta ändrar inte Malmströms förslag som LO hyllar.

• Särskilda direktörsdomstolar har en välkänd historia av att ignorera instruktioner och ICS ökar antalet fall som företag faktiskt kan ta upp – detta ändrar inte Cecilia Malmströms förslag som LO hyllar.

• Direktörsdomstolar tenderar enligt forskning att bli allt mer storbolagsvänliga över tid – detta ändrar inte Cecilia Malmströms förslag som LO hyllar.

• Det finns inga evidens att direktörsdomstolar leder till direktinvesteringar – detta ändrar inte Cecilia Malmströms förslag som LO hyllar.

Men ta inte Skiftets ord för att direktörsdomstolarna är ett hot mot vår demokrati – låt oss gå till experterna.

En samling människor som knappast kan räknas som revolutionära är Deutscher Richterbunds, Tysklands största förening för domare med 15 000 deltagare. De menar att denna typ av parallella rättssystem för det första inte behövs och för det andra är oförenligt med den tyska grundlagen och därmed demokratin.

Även FN:s folkrättsexpert Alfred de Zayas fördömer ICS: ”Investor-state dispute settlement is unfortunately not dead, and the proposed TTIP investment court system (ICS) is but a zombie of ISDS, which suffers from many of the same fundamental flaws.”

Att byta namn löser inte problemen med direktörsdomstolarna förutom på en punkt: LO:s problem med dem. För alla oss andra som inte sitter med på toppmöten bakom stängda dörrar är resultaten fortfarande samma sak: vi kan bli stämda på obscena summor av storbolag för demokratiskt fattade beslut. Detta system hyllar LO och det bevisas med all önskvärd tydlighet av deras replik.