Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det hemliga elstödet förstärker orättvisorna

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Hur mycket pengar handlar det om för Sveriges cirka 600 miljardärer? Det får vi inte veta. Regeringen är angelägen om att dölja hur lyxvillaägare med uppvärmd pool och extra stor förbrukning av el får tiotusentals, kanske hundratusentals kronor i stöd från staten.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Dyrtiderna slår hårt mot många. Prishöjningar, hot om hyreshöjningar, räntor som ökar och en havererad avreglerad elmarknad bidrar till att oron för ekonomin är stor hos många.

På sikt måste arbetslösheten bekämpas och kontrollen av elmarknaden återtas, men det kommer inte att hjälpa dem som idag sitter med räkningar som riskerar att stjälpa omkull ekonomin.

Därför är det bra att politiker funderar över och tar beslut om kompensation för elkunder och förbättringar för människor som har små marginaler. Problemet med de subventioner som nu diskuteras är att de kommer att öka ojämlikheten i Sverige istället för att minska den.

De sociala skillnaderna ökar i Sverige. Bakom det finns en långvarig försummelse från politikens sida när det gäller att bekämpa ojämlikhet och främja social rättvisa. Fattiga människor har klämts åt med försämringar av a-kassa, sjukförsäkring och villkor för försörjningsstöd. Skatterna för de rikaste och dem med högst inkomster har sänkts markant. Marknaden har tagit över mycket av bestämmanderätten från politiken och som alltid slår detta både hårt och orättvist.

När politiken ska kompensera för marknadens orättvisor borde våra folkvalda välja att använda subventionerna för att minska orättvisor, inte förstärka dem. Istället ska nu de allra rikaste som gör av med mest el också få den största kompensationen. Och inte nog med det: regeringen vill också att de största utbetalningarna ska hemlighållas för allmänheten.

Detta är inte bara ett brott mot Sveriges tradition med offentlighetsprincip, det är också ett tecken på att regeringen vet om hur orättvist deras modell slår – och att de till och med kanske skäms lite för det.

I vilket fall som helst är de angelägna om att dölja hur lyxvillaägare med uppvärmd pool och extra stor förbrukning av el får tiotusentals, kanske hundratusentals kronor i stöd från staten.

Hur mycket pengar det handlar om för Sveriges cirka 600 ­miljardärer får vi inte veta. Men att elstödet kommer att cementera orättvisorna kan vi vara säkra på.

Istället behövs en politik som ökar intäkterna till samhället från dem som tjänar mest. För att hålla ihop landet behövs förbättringar för dem som har de allra minsta marginalerna. Det handlar om asylsökande, människor som tvingats söka försörjningsstöd, låginkomstpensionärer, långtidssjukskrivna, personer med sjuk- och aktivitetsgaranti och långtidsarbetslösa.

Använd miljonerna som riktas till de mest välbärgade och satsa dem på familjer som befinner sig på samhällsstegens lägsta trappsteg istället.