Debatt

Debatt: Den gröna rörelsen är bäst för klimatet

Bild: Foto: TT/Faksimiler

Dagens ETC. På senare tid har vi läst om S-studenters respektive Liberala studenters klimatpolitik. Det är glädjande att båda innehåller flera bra förslag. Visserligen förslag som Gröna Studenter har drivit sedan länge, men bättre sent än aldrig. Vi undrar dock om ni inte borde vara med i Gröna Studenter istället; Det är ju oftast roligare att vara med i den rörelse som förändrar på riktigt, skriver Aleese Rydlund och Katarina Folkesson i Gröna studenter.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi kan börja med Liberala studenter som presenterar tre förslag som ska lösa klimatkrisen. Koldioxidskatten behöver göras om i grunden, satsningar på koldioxidlagring och teknikutveckling behöver ske och statens subventioner till klimatskadlig verksamhet måste upphöra. Vi tackar för tre bra förslag, speciellt som vi i Gröna Studenter har drivit dessa länge. Helt klart tre av tre rätt för Liberala studenter.

Men tre av tre rätt i klimatåtgärder räcker inte, speciellt inte när dessa förslag kombineras med en övertro på avregleringar och frihandel, och en politik där marknaden alltid sätts före klimatet. Klimatkrisen är ett komplext problem och många av konsekvenserna är ännu osäkra, det kommer att kräva flera människors tankekraft och enorma resurser för att lösas. Det finns väldigt mycket mer att göra och det görs inte av Liberala studenter eller deras moderparti. Det görs av den gröna parlamentariska rösten.

S-studenter har däremot kommit längre i sin förståelse för klimatkrisens omfattning. De har tagit fram en hel rapport på politiska åtgärder för klimatproblemen, något som vid första anblick gav våra gröna själar hopp. Förslag som “stoppdatum för fossila bränslen” och “avskaffa klimatskadliga subventioner” och många fler är rena kopior av Gröna Studenters och Miljöpartiets klimatpolitik. Men medan S-studenter har ett stort fokus på en rättvis omställning för den svenska arbetarklassen, så saknar de ett globalt perspektiv. Klimatomställningen måste göras rättvis för människor i hela världen, inte enbart för de svenska arbetarna.

När både S-studenter och Liberala studenter visar på engagemang i gröna frågor så undrar vi varför de har valt liberalismens och socialdemokratins vägar till lösningen på klimatkrisen. De har varsitt moderparti som vilt stretar emot alla de förslag som de själva för fram, och även de flesta förslag som får effekt för utsläppsminskningar överlag. Dessutom kommer varken en liberal eller en socialdemokratisk politik att lösa dessa omfattande problem. Det är bara att se till dagens politiska framsteg på klimat- och miljöområdet, som alla genomförts tack vare den gröna regeringsparten.

Tack vare Miljöpartiets arbete i regeringen har Sverige idag världens mest ambitiösa klimatpolitik. Det beror på att vi, till skillnad från Liberala studenters blinda tilltro till marknaden och S-studenters enögda fokus på den svenska arbetarrörelsen, ser att både marknadens pådrivande av teknikutveckling och statlig styrning krävs för att klara klimatkrisen. En kris som vi måste se till att alla klarar av, inte bara de mest privilegierade. Vi behöver därför skapa en hållbar och rättvis ekonomi på global skala och en inkluderande klimatpolitik där alla är en del av den gröna omställningen. Det här är den gröna insikten på problemet.

Avslutningsvis ett litet råd till S-studenter och Liberala studenter: Det finns något som är enklare än att försöka göra andras förslag till sina egna och kalla dem för ny klimatpolitik. Nämligen att gå med i den rörelse som kom på dem först. Välkomna till Gröna Studenter!
///
Aleese Rydlund
Katarina Folkesson

Språkrör för Gröna studenter