ALTERNATIVMEDICIN. .

2014-07-09 14:27
Faksimil från ETC #27
Faksimil från ETC #27

Debattspecial om alternativmedicin

Debattartikeln från Vetenskap och folkbildning (VoF) som vi publicerade förra veckan, som handlar om lagskyddet för den som drabbats av oseriös alternativmedicin, har väckt starka känslor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Vissa som har hört av sig håller med om att branschen måste regleras hårdare och andra tycker att det som redan görs för att stävja kvacksalveri är tillräckligt.

Sedan är det några som har blivit mycket upprörda, och en del av dem påstår att ETC tar VoF:s parti och att vi vägrar publicera svar på deras debattartikel. Det här har sin grund i att en replik som inte var saklig refuserades, vilket fick skribenten att komma med ogrundade anklagelser mot oss på sin blogg. Det är ett oseriöst sätt att debattera som vi inte tycker är acceptabelt.

Vi har alltid ambitionen att lyfta fram reaktioner och repliker på debatter som vi tar in. Att allt inte publiceras eftersom det inte bedöms vara sakligt eller på annat vis hålla måttet är inte ”censur”. Det förstår nog de flesta.

Med det sagt vill jag säga att det är väldigt roligt att vi har så många engagerade läsare! Här är flera reaktioner som har inkommit via mejl och Facebook. Tack för dem.

Martin Halldin,
redaktör ETC Helg

*

Ska granskas lika

Det blev liv i luckan av denna utmärkta artikel i ETC! Plötsligt blir man läkemedelsindustrins hantlangare. Dumt argument. Jag liksom de flesta motståndare till kvacksalveri är självklart ingen förespråkare av miljardvinster till denna industri. De ska granskas lika ingående och kritiseras för undangömda negativa studier. Men där man bevisligen forskar fram läkemedel som botar och/eller lindrar ska dessa användas. Om alternativa läkemedel kan bevisa sin nytta skulle säkert industrin lägga beslag på dem också.

Per-Åke Moström

*

En djungel

Angående alternativmedicinen så tycker jag att denna ska regleras. Det finns så mycket humbug och skit att det är obehagligt. Människor förstörs och förlorar mängder med pengar på att köpa helt onödiga vitaminer. Vettig mat är det som behövs.

Jag tycker också att coacher och andra ska ha legitimation. Det finns en djungel av konstigt folk som healar och leker psykologer.

Inger Boketoft

*

VoF har fel om homeopati

Styrelseledamöter från VoF uppmanar riksdagspolitiker att skärpa lagen så åklagare och polis ska kunna sätta dit "oseriösa" alternativbehandlare.

Som ett exempel på oseriöst utpekas homeopati, och vidare så hänvisar VoF till Anna Bäséns artiklar i Expressen. Intressant är att i Anna Bäséns artikelserie i Expressen togs inte homeopati upp överhuvudtaget, så här brister VoF i stringens.

Homeopati är en evidensbaserad terapimetod, som trots ett litet intresse från medicinforskning och läkemedelsindustrin, fått fram över 236 RCT-studier som visar metodens effektivitet (se www.vetenskapenomhomeopati.se).

En homeopat i Sverige som är ansluten till ett yrkesförbund har minst 3-årig utbildning i homeopati samt basmedicinsk utbildning som motsvarar mer än vad en sjuksköterska har.

Homeopater har under lång tid verkat för att patientsäkerheten ska tryggas, bland annat genom ett yrkesregister som reglerar krav på utbildning och basmedicin. Vi uppmanar därför våra riksdagspolitiker att ta till sig den vetenskapliga evidens som finns för homeopatins effektivitet, att ge oss kredit för den samhällsnytta vi gör och att upprätta ett register för att skydda yrkestiteln homeopat.

Marina Szöges,
redaktör för Dagens Homeopati

*

Sjukvården klarar inte allt

Allting går att vinkla på ett sätt som passar en själv och sprida dåliga rykten och nedvärdera en hel bransch. Vad vinner ni på det?

Kan ni inte granska den vanliga sjukvården på samma sätt?

Betänk att 80 % av de kunder som går till en alternativmedicinare går dit för att han/hon inte fått den hjälp som han/hon önskat inom vanliga sjukvården.

Sjukvården är jättebra på att ta hand om akut sjuka människor – inget snack om saken. Men när det gäller kroniskt sjuka så blir de ofta skickade runt i vården utan att bli hjälpta. Om dessa personer uppsöker alternativmedicinare så bemöts de av personer som ser hela människan och har tid att prata mer än 10 min. Då kan man angripa problemet där det verkligen sitter inte bara ge symtomlindring.

Vi är vana vid att läkarbesök och mediciner inte skall kosta något men därmed inte sagt att det är gratis. Det är skattebetalarna som står för notan. Om jag vill lägga pengar på kosttillskott så är det upp till mig och det är jag som bedömer om de hjälper mig eller inte.

För att få en rättvis bild så kan ni väl göra reportage om personer som har fått sitt liv tillbaka efter de gått till en alternativmedicinare, det finns gott om exempel på det.

Inga Pålsson

*

Är inte hokus pokus

Jag är förvånad över att ni publicerar en artikel som är så onyanserad. I artikeln skriver man att det är den oseriösa alternativmedicinen som ska stoppas, men andemeningen (enligt min uppfattning) i denna artikel är precis som om ett multinationellt, vinstdrivande läkemedelsbolag hade skrivit den själv – d.v.s. att alternativmedicin i stort är rena kvacksalveriet.

Och även om det inte är på detta vis ni ville att artikeln skulle framstå, så är det så den uppfattas av människor som inte har speciellt mycket insyn i alternativmedicin, de som blint tror på vad en läkare på ett sjukhus säger. Om det är något som vore ett intressant scoop för er, och något att vara stolta över att skriva om som en rödgrön tidning, är väl ändå hur läkemedelsbolag sätter skräck i människor världen över inför naturliga läkemedel (som fungerat sedan urminnes tider) för att fortsätta tjäna sina miljarder på sina kvacksalverimediciner – mediciner som kan göra oss mer sjuka på sikt, och som dessutom förstör vår miljö.

Min mor har länge ägnat sig åt alternativmedicin. Hon är dessutom utbildad bl.a. inom kinesisk medicin där tron kring den mänskliga kroppen är helt annorlunda från den svenska, eller den ”västerländska” tron. I Sverige behandlas vi enligt västerländska metoder. Och hur mycket vet vi om medicin och om läkande av kroppen? Uppenbarligen inte mycket eftersom så många av oss människor är sjuka p.g.a. av vad en välutbildad läkare skrivit ut för medicin till oss. Det är däremot förbjudet att utöva kinesisk medicin – som funnits, bevarats och fungerat i tusentals år före den västerländska medicinen.

Jag och många andra är trötta på allt detta tassande kring alternativmedicin som om det vore hokus pokus eller ett gäng tokiga tanter som sitter i en ring och läser besvärjelser över deras magiska brygder. Min mor är en av de mest vetenskapliga, välutbildade och ifrågasättande människor jag känner. Hon skulle aldrig uttala sig kring ett botemedel om det inte fanns väl beprövade metoder inom området. Men i vår del av världen räknas ju ”beprövade metoder” som hokus pokus. Väl beprövade metoder, som hållit oss friska i tusentals år. ”Vetenskap” däremot, det litar vi på. Vetenskap, som lika gärna kan likställas med ”Hypotetiska bevis i väntan på något bättre”.

När ni publicerat denna artikel och gått i läkemedelsbolagens fotspår hoppas jag verkligen att ni även publicerar en omfattande debattartikel som ifrågasätter allt vi tror på kring den västerländska medicinen. De skrattar åt oss från andra håll i världen. Vår underkastelse inför läkemedelsbolag i kombination med vår politik kring missbruk gör oss till ett land som inte är speciellt långt fram, som vi gärna vill tro.

Jag hoppas att ni lyssnar till detta. Jag är inte själv tillräckligt insatt i alla fakta för att mer utförligt kunna ifrågasätta allt vi tror på kring medicin, men det finns väldigt många människor i Sverige som skulle kunna delta i en debattartikel kring ämnet.

Min mor har däremot mycket kunskap inom området. Hon är otroligt påläst och kämpar dagligen mot företag som framställer eller främjar konsumtion av de gifter människor får i sig via både medicin, kost och kosmetiska i Sverige – det vill säga allt vi är lurade att smörja in oss i, att äta eller att på något vis konsumera, av vinstdrivande företag. Att hennes och många andras obetalda kamp för en hållbar folkhälsa inte syns mer är en skam för Sverige.

Ida Ekendahl

*

Läkaren inte längre allsmäktig

Några ord om artikeln "Stoppa den oseriösa alternativmedicinen". I mångt och mycket träffar skribenterna skrämmande rätt. Människor med svåra sjukdomar förleds tyvärr i relativt stor utsträckning att pröva diverse behandlingar som endast alternativmedicinska konsulter föreskrivit. Men varför ställer sig inte artikelförfattarna frågan varför det har blivit så?

Tiden när läkaren var allsmäktig är förbi. "Förr i tiden" ställde läkaren en diagnos, man remitterades till en behandling och påbörjade den med en stor dos av tilltro. Numera går man till en läkare som ställer diagnos och skriver remiss och sjukintyg, vid hemkomsten får man ett brev om att försäkringskassans läkare betvivlar diagnosen och att man därför hamnar i en fas 2-åtgärd istället. Eller att "ditt sjukhus" inte riktigt har tid för dig just nu. Med risk för konkurs/utförsäkring.

Kontentan är att det är hopplöshet och misstro för de alternativa auktoriteterna som skapat uppsvinget för alternativmedicinen. Så, förutom den stilla reservationen att det faktiskt finns alternativmedicin som fungerar, vill jag påminna om anledningen till att den traditionella medicinen förkastas: vi har slutat tro på den.  Eller rättare sagt: vi tror inte på den auktoritära medicinen längre. Vi vill alla ha en "second opinion".

Annika Hagstedt

*

Varför väljer folk alternativmedicin?

Jag har precis läst artikeln "Stoppa den oseriösa alternativmedicinen". Det verkar som om ni har temanummer ibland och på förekommen anledning skulle jag då vilja önska ett temanummer om hälsa. Detta otroligt viktiga och intressanta ämne, som berör oss alla.

Jag förstår debattörernas frustration. Det är ett problem med kvacksalveri, felmedicinering och ibland farliga "mediciner". Även inom den "vanliga" vården får folk fel mediciner och mediciner med mycket svåra biverkningar. Det finns mycket oseriöst även i den godkända medicinbranschen, lobbying och köpta forskare m.m. Jag skulle vilja höra mer debatt om detta!

En sak som jag tycker att debattörerna bör ställa sig själva är: Varför väljer människor alternativmedicinen? Mitt svar blir att vården som erbjuds inte räcker till. Jag kan t.ex. inte gå till den offentliga vården idag, få en tid och ha en seriös diskussion om min hälsa, vad jag kan göra för att förbättra den och hur jag kan undvika vissa sjukdomar. Jag vill ha "friskvård", så att jag kan leva sunt och slippa bli sjuk. Den svenska vården fungerar bara (i bästa fall) när du redan är sjuk (rätt mycket sjuk).

Jag har gått både till den "vanliga vården" och till "alternativvården". Jag tycker att "vanliga vården" ska sluta att vara så rädd för alternativen och istället ta hjälp därifrån. Det finns mycket seriös kunskap där också.

Anna Ottertun

*

Holistiskt perspektiv krävs

Debatter om alternativmedicinen har cirkulerat länge nu i sociala medier och bland alternativa terapeuter efter att EU gett sig in på att begränsa och försvåra användandet av naturmedicin. Efter att Anna Bäsén hoppade på tåget med sin snedvinklade journalistik, där hon på ett oprofessionellt sätt försökte klämma åt utövare inom alternativmedicinen, har åsikterna avfyrats hetsigt mellan motståndare och förespråkare. Att ni nu valt att publicera en debattartikel i ämnet som genom irrelevant information om enstaka fall av lurendrejeri ämnar svartmåla hela alternativmedicinbranschen är lite av en besvikelse från en annars så skarp tidning.

Hälso- och sjukvårdsfrågan är en av samhällets stora frågor som borde sätta människors välmående i centrum men som tyvärr i det här fallet har hamnat i svartvita skyttegravsargument där två sidor som ska sträva åt samma håll istället ställt sig i strid mot varandra. Många utövare av både den traditionella och den komplementära medicinen är idag överens om att det inte behöver råda en konflikt mellan de olika skolorna och det finns många exempel på lyckade samarbeten. Om människors hälsa och välmående ska vara vårt mål så kan vi inte blunda för den korruption som sker inom sjukvården och läkemedelsindustrin lika lite som vi ska blunda för extrema fall av lurendrejeri inom vilket område det än må vara. Debattörerna skriver att alternativa behandlare inte alltid kan upptäcka vissa sjukdomar som den riktiga vården enkelt skulle diagnostisera med ett blodprov eller en röntgenbild men dom missar helt den tragiska verkligheten att många söker sig till sjukvården för att få hjälp med sina hälsoproblem utan att få de provtagningar och den hjälp de behöver.

Den komplementära medicinen behövs just för att den är så fri och tar vid där skolmedicinen inte erbjuder hjälp. Det är många som i desperation söker sig till dessa alternativ och i ett sådant utsatt tillstånd är det lätt att bli utnyttjad av bedragare men att säga att branschen skor sig på desperata människor är både förtal mot yrkesutövare och ett förminskande av människors autonomi över den egna hälsan och beslutsfattande i det egna livet. Att fler och fler söker sig till alternativa behandlingsmetoder visar på en ökad medvetenhet hos människor där man börjar se kropp och sinne som en helhet som bör behandlas därefter. Det sänder ett budskap att det finns ett missnöje över den hjälp sjukvården erbjuder och att det finns andra metoder som är en bättre väg till god hälsa. Bristen inom sjukvården är en ekonomisk fråga men även ett fasthållande vid ett paradigm som fortsätter att punktbehandla symptom istället för att gå till grunden med orsaken till patienters ohälsa. Problemet med enstaka oseriösa utövare inom alternativmedicinen är ingenting i jämförelse med de missförhållanden som sker inom den traditionella vården och ett ifrågasättande av att alternativmedicinbranschen omsätter miljardbelopp bör också följas med ett synande av den vinstdrivande läkemedelsindustrin som tjänar hundratals miljarder på människors ohälsa.

Om vi verkligen värnar om människors hälsa så börjar vi se till vad som fungerar och vad som inte fungerar och slutar sätta ekonomiska intressen framför kvalitativ vård. Även om den vård vi ges ska grunda sig i vetenskap så har den ännu inte hunnit integrera all den banbrytande forskning som sker idag. Vi trollar bort symptom med läkemedel och plåstrar ihop människor endast till den grad att de ska kunna fortsätta arbeta inom systemet men ett friskt samhälle kan inte byggas med sjuka medborgare. Vi måste gå till grunden med ohälsan genom att plocka guldkornen ur både skol- och komplementärmedicinen och sjukvården måste integrera det holistiska perspektivet där hela människan tas i hänsyn, endast då kan vi verkligen frodas, som individer och som samhälle.

Zandra Björklund

*

Alla jagar vinst

Bra artikel. Det finns både misslyckanden och övertramp i den riktiga medicinen och sjukvården, men där finns det metoder och en standard för att komma till rätta med sådant.

Inom alternativbranschen finns inga etablerade metoder att sålla bort det bedrägliga eller overksamma alls, man fortsätter att dela ut placebo och blå dunster och man är inte på något sätt mindre vinstintresserade än vilket vanligt läkemedelsföretag som helst.

Vill man misstänkliggöra ”big pharma” för att de är intresserade att tjäna pengar så får man i konsekvensens namn misstänkliggöra alternativmedicinarna också. Pengar här, pengar där.

David Eskilsson

*

Oseriöst angrepp
Hej, jag är prenumerant och har en praktik sedan 25 år där jag ger Akupunktur och örtmedicin enligt TKM, Traditionell Kinesisk Medicin (väl beprövad sedan ung 3–4000 år!), och Kraniosakral Terapi m.m. (www.akupunktur.nu) Min vardag är att hjälpa människor som inte blir hjälpta inom skolmedicinen. Mig får dom möta en timme och jag har tid att lyssna diagnostisera och behandla. Jag är stolt och glad över den insats jag gör i samhället till en mycket låg lön för att förbättra mänskors hälsa och att förebygga och behandla många olika sjukdomstillstånd.

Ofta får jag skicka vidare till vården med uppmaning och råd då de ofta blivit dåligt undersökta eller känner stort misstroende för skolmedicinen med dåliga erfarenheter av felaktiga behandlingar, inga uppföljningar och ett nonchalant bemötande.

Varför dessa oseriösa angrepp på "alternativmedicinen"? Skolmedicinen idag är ett sjunkande skepp som har problem med ekonomi, etik, patientförtroende, en industrimodell för vård och inte minst; i händerna på kemikalieindustrin. Samma företag som genmanipulerar och vill ha patent på liv och vars produkter förgiftar vår värld. Vi bokstavligen pissar ut kemikalier som inte kan renas och som påverkar vår miljö. DET är något att granska!

Lars Åström