Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Debattreplik: I laget tar vi hand om varandra

Syftet med Blondinbellas deltagande i Försäkringskassans kampanj är att visa att alla behövs och informera om sjukförsäkringens syfte och villkor, skriver dagens debattör.
Syftet med Blondinbellas deltagande i Försäkringskassans kampanj är att visa att alla behövs och informera om sjukförsäkringens syfte och villkor, skriver dagens debattör. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Försäkringskassan får kritik för en ny kampanj som använder Isabella ”Blondinbella” Löwengrip som affischnamn. Men syftet är att visa att alla behövs och informera om sjukförsäkringens syfte och villkor.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att informera om sjukförsäkringen. Informationsinsatsen Laget Sverige är en del av detta. Syftet med Laget Sverige är att visa att alla behövs och informera om sjukförsäkringens syfte och villkor.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I ett lag finns många funktioner. Alla kan vara med i laget efter förmåga. För att Sverige ska fungera måste alla vara med och göra det man kan. Några av de reaktioner som vi har fått är att hur Laget Sverige går ihop med det att många människor inte har någon arbetsförmåga. Det gör det enligt vår mening. Tanken med att ta hand om varandra finns i ett lag, det är egentligen själva grundfundamentet.

För de som har helt nedsatt arbetsförmåga eller för de som troligen aldrig kommer kunna jobba igen finns möjlighet till försörjning inom socialförsäkringssystemet.

Den utveckling som vi vill peka på och som regeringen vill vända är de ökande sjuktalen. De har ökat kontinuerligt sedan 2010 och om inget görs kommer vi att hamna i en situation där betydligt fler människor än idag kommer att hamna utanför arbetsmarknaden. Vi vill illustrera ambitionen om att vi tillsammans ska göra allt vi kan så att så många individer som möjligt ska kunna komma tillbaka till egen försörjning.

Försäkringskassans huvuduppdrag är att på ett rättssäkert och förutsägbart sätt bedöma rätten till ersättning men för att förhindra att sjukskrivningar uppstår och underlätta återgång i arbete krävs mer.

Arbetsgivarna har ansvar för att arbetsmiljön är hållbar så att sjukskrivning kan förebyggas och att den anpassas för att underlätta tillbakagång till jobbet. Hälso- och sjukvården har ett stort ansvar när det gäller att tillhandahålla rätt behandling och medicinska underlag av hög kvalitet. Vi har ett samordningsansvar för insatser som en individ behöver men det är fortfarande arbetsgivarnas och hälso- och sjukvårdens ansvar att identifiera dessa och se till att de genomförs. 

Detta lagarbete tillsammans med individen är kärnbudskapet i vår informationskampanj.