Debatt. .

2016-06-01 10:37
Bild: TT (Montage av Dagens ETC)

Debatten om föräldraförsäkringen behöver bli mer nyanserad

Är man inom vänstern verkligen beredd att offra svagare grupper i samhället bara för att papporna i de mer lyckligt lottade familjerna inte bara kan ta sig i kragen och stanna hemma med sina barn frivilligt? Det undrar Rebecka Eldh.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tack Lina Hjorth för en välskriven ledare (Dagens ETC 26/5). Jag har länge saknat ett nyanserat ifrågasättande av vänsterns linje om delad föräldraförsäkring. Jag är övertygad om att en delad föräldraförsäkring skulle leda till en förbättring för medelklassfamiljer med hög utbildningsnivå (vilka ofta är de som leder kraven på delad föräldraförsäkring) men på bekostnad av människor som lever under betydligt svårare omständigheter.

Jag tror att man grovt underskattar det antal människor som om av olika anledningar ändå inte skulle kunna dela lika trots lagändringen. Och dessa, mestadels kvinnor, skulle då tvingas vara helt utan inkomst under en period, sänka sin sjukpenninggrundande inkomst och kanske tom riskera att förlora jobbet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Barnen skulle börja förskola tidigare än andra. De skulle heller inte ha samma möjlighet att ha sina föräldrar med vid tex skolavslutningar, ha svårare att byta förskola med mera eftersom deras föräldrar inte har råd att spara föräldradagar längre fram.

Är man inom vänstern verkligen beredd att offra svagare grupper i samhället bara för att papporna i de mer lyckligt lottade familjerna inte bara kan ta sig i kragen och stanna hemma med sina barn frivilligt?

Rebecka Eldh 
Barnmorska