Hoppa till innehållet

ETC Jönköping

Debatt: De allra flesta vill ha jobb, Mats!

”Mats Green (M) skjuter från höften i sitt ideologiska krig mot en upplevd bidragsmentalitet hos nyanlända”, skriver debattören i en replik på förra veckans debattartikel.
”Mats Green (M) skjuter från höften i sitt ideologiska krig mot en upplevd bidragsmentalitet hos nyanlända”, skriver debattören i en replik på förra veckans debattartikel. Bild:  Bild Nora Lorek/TT

ETC Jönköping

Ibland kan det vara bra att ta av sig skygglapparna och se vad som egentligen händer. I ett län där människor strömmar mot arbete, där såväl sjukhus som småföretagare i den privata sektorn jobbar så det glöder men saknar utbildad kvalificerad arbetskraft att anställa, så skjuter Mats Green (M) från höften i sitt ideologiska krig mot en upplevd bidragsmentalitet hos nyanlända.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Jönköping som står för åsikten.

Kanske har han varit med i de samtal som nu förs i utskotten i riksdagen mellan moderater och sverigedemokrater och/eller tagit intryck av alternativ nyhetsrapportering, vad vet jag? Han oroar sig över att invandrare inte jobbar, för att det efter åtta år med Alliansen är så lönsamt att inte göra det.  

Kanske bör han i stället besöka de konstruktiva småföretag och deras intresseorganisationer i verkligheten i vårt län? De har för länge sedan insett att det är nu är slut på Andersson och Pettersson och är beredda att på allvar lyfta de nyanlända rakt in i produktionen av varor och tjänster. De vittnar dock om att de nyanlända först måste få en yrkesintroduktion och kvalificerad utbildning, både kortsiktigt och långsiktigt. Språk, instruktioner, säkerhetsaspekter och jobbarkompisar kräver detta. Detta ser inte Mats. Han har någonstans på någon social media läst att det nog är möjligt att i stället för att jobba ta emot för oss vanliga människor extremt saftiga ersättningsnivåer. Jag har egentligen bara två frågor med anledning av utspelet i ETC Jönköping av Moderaternas ledande riksdags-profil ifrån Jönköpings län: 

Varifrån tar du dina siffror om 30 000 i möjligt försörjningsstöd, Mats? 

Varför är du inte ute hos länets företagare och lyssnar efter det viktiga rop som alltmer högljutt hörs om att omedelbart satsa på utbildningar för att på ett konstruktivt sätt bidra till att de nyanlända och de som redan länge varit svenskar blir anställningsbara? De allra flesta människor i vårt stolta land vill inget hellre än att få jobb. 

Vårt län behöver en tillväxtpolitik där alla människor får bidra efter förmåga och där fördomar om bidragsmentalitet hos nyanlända förpassats till historien. Endast så bygger vi ett fortsatt starkt Sverige!

 

 

Ämnen i artikeln