Debatt. .

2017-09-11 08:38
  • ”I många kamper har Svenska kyrkans medlemmar, präster, diakoner och engagerade varit helt avgörande. Exempelvis när vi gömt flyktingar och protesterat mot en omänsklig flyktingpolitik”, skriver dagens debattör.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
    ”I många kamper har Svenska kyrkans medlemmar, präster, diakoner och engagerade varit helt avgörande. Exempelvis när vi gömt flyktingar och protesterat mot en omänsklig flyktingpolitik”, skriver dagens debattör.
  • Daniel Sestrajcic
    Daniel Sestrajcic

Därför behövs starka vänsterröster i kyrkan

Du som aldrig röstat tidigare: ställ dig upp och gör en anti­fascistisk handling.

Låt mig berätta om min bakgrund. Jag är född i Sverige men med föräldrar från Balkan, närmare bestämt från Jugoslavien. Min mamma är grekisk-ortodox och min pappa är katolik. Båda är troende som många är, de tror och har en bibel men är inte jätteaktiva i kyrkan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Under flera somrar när jag var liten var jag hos Lillemor, en sommarmamma som var präst i Svenska kyrkan. Progressiv och humanistisk, det var nog hon som bidrog till att jag blev vänster och att mamma fick stöd i livet. Min mamma gifte så småningom om sig med en muslim från forna Jugoslavien och jag fick en lillebror. Genom vänner hamnade jag som barn på läger hos pingstkyrkan, men fastnade definitivt inte utan blev tvärtom i samma veva hårdför ateist och några år senare medlem i Kommunistisk ungdom. Så småningom lärde jag känna befrielse­teologin, träffade många i det internationella solidaritetsarbetet som hade en kristen tro och ännu fler i arbetet för flyktingars rätt och i asylrättsrörelsen.

En del av de allra mest radikala vänstermänniskorna var också kristna.

Varför berättar jag allt det här? Jag berättar det för att visa att många av oss kan göra olika resor, påverkade av vår omgivning och vår bakgrund så får vi olika uppfattningar om religion, tro och kyrkan. Jag har själv aldrig blivit troende – däremot har jag insett att det bara är en vänster som bygger allianser som har möjlighet att samla många människor bakom sig och som kan åstadkomma den nödvändiga sociala och politiska förändringen många av oss eftersträvar.

Svenska kyrkan går till val den 17 september. I många kamper har Svenska kyrkans medlemmar, präster, diakoner och engagerade varit helt avgörande. Exempelvis när vi gömt flyktingar och protesterat mot en omänsklig flyktingpolitik, eller för den delen när vi visat på fattigdomen i Sverige, eller när vi samarbetat kring att lyfta den orättvisa världsordningen som råder.

Alla som är vänster och bryr sig om förändringar, är över 16 år och medlem i Svenska kyrkan har många viktiga anledningar till att faktiskt se till att rösta i kyrkovalet. Inte minst eftersom extrem­högern med Sverigedemokraternas 1 000 kandidater mobiliserar alla krafter de har i ett försök att ta över den Svenska kyrkan. Det lär bli katastrofalt, inte bara för Svenska kyrkan, utan för hela samhälls­diskussionen som kommer att vridas ännu mer åt höger.

Eftersom valet i stort sett är bortglömt och har ett valdeltagande på under 15 procent blir varje röst oerhört betydelsefull. Varje röst på vänstern i Svenska Kyrkan ger möjligheten för Svenska Kyrkan att fortsätta en annan väg och innebär ett rejält hinder i vägen för de konservativa mörkerkrafterna att vinna makten i kyrkan och på det sättet hota alla de framsteg som de radikala i kyrkan de senaste decennierna lyckats vinna.

Så till dig som alltid röstat i kyrkovalet, fortsätt göra det och välj ett pålitligt vänsteralternativ som ViSK. Du som aldrig röstat tidigare: ställ dig upp och bli räknad. Ställ dig upp och gör en anti­fascistisk handling. För dig själv, som stöd för de engagerade radikala i Svenska kyrkan och i solidaritet med alla de fattiga, utsatta och förtryckta som behöver en egen röst i kyrkan.

Daniel Sestrajcic 
Gräsrotsaktivist i Vänsterpartiet Malmö (tidigare riksdagsledamot)