Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Dags att göra upp med ett sjukt skattesystem

”En människa blir inte frisk för att hon också blir fattig”, skriver debattörerna.
”En människa blir inte frisk för att hon också blir fattig”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

"Vad är det för rättvisa med att någon som är sjuk ska betala 14 600 mer i skatt per år bara för att hon är sjuk? Vilken människosyn är det", frågar Ulla Andersson och Jacob Johnson (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad är det för rättvisa med att någon som är sjuk ska betala 14 600 mer i skatt per år bara för att hon är sjuk? Vilken människosyn är det, frågar Ulla Andersson och Jacob Johnson (V).

Med det nya året införs ett femte steg i det så kallade jobbskatteavdraget. Det är ytterligare ett jobbskatteavdrag, som är huvudförklaringen till att Sverige idag är det land inom OECD där inkomstskillnaderna växer snabbast, och ytterligare ett steg i den politik som innebär att det ska ”löna sig att arbeta”. Det ska straffa sig ekonomiskt att vara sjuk, att vara utan arbete eller att vara hemma med sitt barn. Vi börjar undra vilka skäl regeringen har för att straffa framförallt kvinnor ekonomiskt.

Hela tanken bakom jobbskatte­avdraget är att öka inkomstskillnaderna mellan människor och på så sätt göra pengar till drivkraften för att bli frisk eller skaffa ett jobb. Genom den här konstruktionen delas människor in i närande och tärande till och med i skattesystemet. Om du har turen att ha ett jobb så belönas du med sänkt skatt. Är du pensionär får du däremot betala 360 kronor mer i skatt per månad vid en inkomst på 15 000 kronor. Blir du sjuk, förlorar jobbet eller får barn som du är hemma och tar hand om, så är skatteklyftan gentemot en löntagare ännu större, närmare bestämt drygt 1 200 kronor vid en inkomst på 15 000 kronor.

Högerpolitikens uppdelning av människor syns också väldigt tydligt i attackerna på sjukförsäkringen och hur man har förstört a-kassan. Idag innebär sjukdom och arbetslöshet en stor ekonomisk otrygghet. Siffror ifrån fackförbundet SSR visar att sex av sju personer som idag har försörjningsstöd får det av andra skäl än vad som är syftet. Många gånger beror det på brister i trygghetssystemen – att ersättningsnivåerna är för låga, eller att många människor överhuvudtaget inte omfattas.

Den här politiken fungerar inte. En människa blir inte frisk för att hon också blir fattig. Människor vill jobba och försörja sig. Det inser de flesta av oss. Det handlar inte om ekonomiska drivkrafter, det borde även högern inse när det till exempel går 13 000 arbetslösa i Västernorrland på 1300 lediga tjänster.

Regeringens politik har skapat ett risksamhälle. Det är en politik som ställer människor mot varandra, istället för att erkänna att vi alla kan drabbas av olyckan att bli sjuk eller förlora jobbet, och att ingen av oss vill det.

Välfärden måste gå att lita på. Det gäller skolan, vården och omsorgen som ska styras utifrån behov och inte av vinstintressen. Och det gäller våra gemensamma trygghetssystem som ska finnas där när vi behöver dem. Vi vill återupprätta a-kassan och sjukförsäkringen så att de fungerar för dem som drabbas.

Vänsterpartiet vill bygga ett skattesystem där skatt betalas efter bärkraft och där lika stor inkomst beskattas lika oavsett om den består av lön, pension eller a-kassa. För att ta ett steg i den riktningen så satsar vi på sänkt skatt för dem som hittills inte har fått ta del av regeringens skattesänkningar. Sjuka, arbetslösa, föräldralediga m.fl. berörs. Vi uppskattar att förslaget ger en inkomstförstärkning på ca 500 kronor i månaden för en person som t.ex. är långtidssjukskriven.

Vi vill det för att vi vet att ett land som byggs med omtanke och solidaritet i grunden är starkare än ett som byggs på girighet.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Jacob Johnson, skattepolitisk talesperson (V)

00:00 / 00:00