Hoppa till innehållet

Melodifestivalen

Debatt: Därför kuppade vi Mello som meloner

Bild: Skiftet

Dagens ETC.

I Gaza pågår nu en humanitär katastrof orsakad av premiärminister Netanyahus politik, och Netanyahu gör inget för att avvärja den. Så kommer han att fortsätta så länge vi andra låter showen fortsätta som vanligt, och det inkluderar Mello, skriver Olivia Linander och Bea Almhagen från Skiftet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I lördags kväll satt vi i publiken på Mello i Göteborg, alldeles vid scenen. Vi var iklädda melondräkter och väntade förväntansfullt på att kamerorna skulle svepa förbi. Till slut riktade sig kamerorna mot oss och vi kunde hålla upp budskapet “Glöm inte Gazas barn” inför hela den svenska mellopubliken.

Det kan verka märkligt att vi satt där utklädda till just vattenmeloner. Men för att stå upp mot premiärminister Netanyahus högerextrema politik i Israel och Gaza, krävs finurlighet. 

Hade SVT släppt in oss nära kamerorna klädda i en palestinsk flagga? 2019 lärde vi oss alla att artister som visar en palestinsk flagga i green room på Eurovision blir bötfällda.

Och här kommer finurligheten in. Ett vanligt sätt att kringgå censur och osynliggörande är att uppfinna nya symboler och signaler. Vattenmelonen i sin gröna, röda och svarta färg har blivit en symbol världen över, för palestiniernas kamp för sina mänskliga rättigheter. 

Därför klev vi i var sin melondräkt i lördags, tog spårvagnen till Mello, satte oss i publiken och väntade tålmodigt på att kamerorna skulle rikta sig mot oss.

Mello- och Eurovisionpubliken innehåller miljontals barn, varav många satt klistrade framför Mellos sprakande shower i lördags kväll. Samtidigt är situationen en annan för de barn som överlevt bomberna i Gaza – hundratusentals barn riskerar nu svält. 

Palestina får inte tävla i Eurovision, men det får Israel. Europeiska Radio- och TV-unionen (EBU) har inga planer på att förändra det... Jag kan riktigt se framför mig hur premiärminister Netanyahu och resten av Israels regering flinar åt EBU:s passivitet.

Här är det viktigt att förstå varför Netanyahu behöver ett israeliskt shownummer i Eurovision. 

Att ha en israelisk artist på scen i Eurovision hjälper Netanyahu att tvätta rent sitt anseende. Men varken Mello eller Eurovision får bli en propagandakväll för Netanyahus högerextrema regering. Det ska istället vara en festkväll för barn och vuxna över hela Europa.

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har krävt att Israel ska skydda civila och barn. Om Netanyahu och hans högerextrema regering fortsätter att släppa bomber, så ska inte Israel vara med och uppträda på en fest för barn över hela Europa. Hamas måste också släppa hem de kidnappade till sina familjer och barn eftersom alla barn förtjänar trygghet.

I Gaza pågår nu en humanitär katastrof orsakad av premiärminister Netanyahus politik, och Netanyahu gör inget för att avvärja den. Så kommer han att fortsätta så länge vi andra låter showen fortsätta som vanligt, och det inkluderar Mello. När vi satt som vattenmeloner framför melloscenen igår var det för barnens skull.

I lördags glömde inte mellopubliken Gazas barn. 

00:00 / 00:00