Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Cyniskt med kött i skol­bespisningen

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

För varje animalisk måltid som serveras minskar chansen att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Så lär kockarna att laga gott, nyttigt – och köttfritt.

Det skriver Erik Liljenberg, förälder.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Köttproduktion är mycket påfrestande för miljön. Detta slår de mest pålitliga institutionerna fast, till exempel FN och Livsmedelsverket. Betande idisslare bidrar till biologisk mångfald, men de får inte vara för många på grund av deras höga meta utsläpp. Därför måste konsumtionen av alla köttsorter minska drastiskt.

Ändå fortsätter skolorna att servera mat som förstör barnens framtid. Det är irrationellt och cyniskt. För varje köttbulle som serveras minskar chansen att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Livsmedels­verket konstaterar också att barn kan äta vegansk kost och få i sig alla näringsämnen de behöver.

Det som behövs är att laga skolmat som barn känner igen för att de ska tycka om det. Ersätt köttbullar, fisk och biffar med växtbaserade motsvarigheter. Utbilda kockarna så att de lär sig laga god, nyttig mat utan kött. Det är vi skyldiga våra barn.