Debatt. .

2021-02-19 01:00
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Corona har satt arbetarna i skiten

I pandemins Sverige har det blivit pinsamt tydligt vilka som får och inte får vara beroende av statskassan, skriver Linn Svansbo.

Medan regeringen tömt alla sparkonton för att svenska företag ska undvika konkurs gormar moderater och liberaler efter mer bidrag till näringslivet. De som ägnat hela sin politiska gärning åt att sänka skatter verkar nu inse att statskassan är bra att ha när en oförutsedd kris slår till. Det är dags att Socialdemokraterna visar att det inte bara gäller näringslivet utan även människor.

I alla år har den svenska högern enats om att folk blir friska om de bara gör det riktigt svårt att leva på sjukpengen. Att vi hittar nya jobb om de bara sänker a-kassan. Skattemedel ska inte under några omständigheter gå till människor som av någon anledning hamnat

i skiten. Tills nu. Nu är det inte

LO:s medlemmar utan Svenskt Näringslivs som ligger risigt till. Snacka om att bita den hand som föder.

I ena krönikan: bidragen är för kortsiktiga. I nästa: bidragen är för långsiktiga. Den liberala tankesmedjan Timbro skriver och som av en händelse går de alldeles för kortsiktiga bidragen till företagen och de alldeles för långsiktiga bidragen till arbetarna. Corona-stödet till företag måste förlängas men den tillfälliga höjningen i a-kassan får absolut inte bli permanent. Ett arbetslöst kassabiträde som förut hade 8 000 före skatt kan med höjningen få hela 11 000. Gud förbjude att de skyhöga nivåerna håller i sig, menar Svenskt Näringsliv. 

Bidraget för att företagen ska slippa betala sjuklön under pandemin måste förlängas och Corona-stödet till företag måste komma snabbare, men se absolut inte till att göra det lättare för de som är långtidssjukskrivna att vara långtidssjukskrivna med dräglig ersättning. Det skulle ju kunna kosta skattebetalarna för mycket pengar.

Samma gäng som i alla år tagit varje chans de fått att sänka skatterna i kampen mot den så kallade bidragspolitiken står alltså plötsligt i sin ringhörna och skriker ”höj bidragen!”. Det är dags att Magdalena Andersson (S) ställer sig i ringhörnan mitt emot och skriker ”bestäm er!”. Antingen vill man att staten ska finnas där när livet skiter sig och då ska det gälla byggnadsarbetare och undersköterskor också. Eller så vill man inte det.

Socialdemokraterna behöver använda högerns nyfunna förståelse för behovet av skattefinansierat krisstöd och kräva upprustning även av de krisstöd som finns till för oss medborgare. Förstärk sjukpenningen, permanenta a-kassans höjning och höj sjuk- och aktivitetsersättningen. Man kan inte både ha kakan och äta den när det gäller Sveriges gemensamma plånbok.

Linn Svansbo 
Facklig debattör