Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bygg bostäder – höj inte hyrorna

”Vi vill mota bostadsbristen genom ett ökat byggande av hyresrätter, och att de nya bostäder som byggs har överkomliga hyror”, skriver debattörerna.
”Vi vill mota bostadsbristen genom ett ökat byggande av hyresrätter, och att de nya bostäder som byggs har överkomliga hyror”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Att införa marknadshyror i nybyggda hyresrätter är en del av januariavtalet. Men om marknadshyror införs i Sverige kommer många få svårt att betala hyran. Vem tar ansvar för konsekvenserna av Centerpartiets och Liberalernas krav?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som genom januariavtalet försökt få igenom införandet av marknadshyror i nybyggda hyresrätter. Om de lyckas kommer det få oerhörda konsekvenser för Sveriges hyresgäster.

En ny rapport från Hyresgästföreningen, som tagits fram av det väl ansedda konsultföretaget Ramboll, visar att om marknadshyror införs i Stockholm så kommer hyrorna öka med i snitt 52 procent. Nästan lika illa blir det i Göteborg, med hyreshöjningar på i genomsnitt 51 procent. I Malmö blir ökningen i genomsnitt 13 procent, men i vissa områden handlar det om hyreshöjningar på så mycket som 60-75 procent. Det är stora höjningar som hyresgäster med vanlig ekonomi inte har råd med. Hårdast skulle det förstås slå mot personer med lägre inkomster, ensamstående föräldrar och pensionärer med låg pension.

Nu argumenterar förespråkarna för marknadshyror att det bara handlar om höga hyror i nybyggda lägenheter. Men om hyrorna blir höga i nya lägenheter, kommer det så småningom också att dra upp hyrorna i gamla hus. Dessutom kommer det att bli ännu svårare för människor utan stora besparingar eller höga inkomster att ta sig in på bostadsmarknaden i framtiden, om alla nya lägenheter som byggs får höga hyror.

I sviterna av pandemin har hundratusentals svenskar förlorat sina jobb och sin ekonomiska trygghet. Nu är det definitivt inte läge att göra bostadsmarknaden ännu osäkrare.

Vi ser också dagligen hur våra kommuner försöker få fram lägenheter till folk som har det dåligt ställt ekonomiskt eller som behöver flytta av andra skäl. Det kan vara försökslägenheter för hemlösa eller förturslägenheter till våldsutsatta kvinnor. Det är ett jättesvårt jobb eftersom det redan idag råder stor brist på hyresrätter samtidigt som det inte byggs tillräckligt många nya hyresrätter med överkomliga hyror.

Om marknadshyror införs är vi rädda att det här uppdraget kommer bli omöjligt. Konsekvenserna blir ökad hemlöshet och ökad utsatthet för de redan utsatta. De politiska partier som driver den här frågan, framförallt Centerpartiet och Liberalerna, är svaret skyldiga hur folk ska ha råd att bo och vad som kommer hända dem som inte har det.

Vi i Vänsterpartiet vill ta en annan väg. Vi vill mota bostadsbristen genom ett ökat byggande av hyresrätter, och att de nya bostäder som byggs har överkomliga hyror. Vi har många förslag för hur det kan gå till och står redo att genomföra dem. Det är dags att skrota idén om marknadshyror en gång för alla.

/ Momodou Jallow (V)

bostadspolitisk talesperson

/ Clara Lindblom (V)

oppositionsborgarråd Stockholm

/ Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg

/ Emma-Lina Johansson (V)

kommunalråd Malmö

00:00 / 00:00