ETC Örebro

Debatt: Brist på behöriga spansklärare i Örebro län

Bara 56 procent av landets gymnasielärare i spanska är behöriga, samtidigt är spanska det språk de flesta vill lära sig utöver de språk de redan kan. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Bara 56 procent av landets gymnasielärare i spanska är behöriga, samtidigt är spanska det språk de flesta vill lära sig utöver de språk de redan kan. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

ETC Örebro. Det är viktigt att ta vara påmänniskors språktörst.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Trots att spanska är ett populärt språk bland gymnasieeleverna saknas många behöriga gymnasielärare. Samhället måste satsa på att utbilda fler lärare, skriver Jonas Harvard på tankesmedjan Humtank.

Spanska är det språk som flest svenskar skulle vilja lära sig, utöver de språk som de redan kan. Det visar en ny undersökning, som genomförts på uppdrag av den humanistiska tankesmedjan Humtank. Men i Örebro län är bara 42 procent av gymnasielärarna i spanska behöriga i ämnet. I hela riket är 56 procent av gymnasielärarna i spanska behöriga. visar statistik från Skolverket.

Nära tre av tio, 29 procent, svarar spanska på frågan om vilket språk de skulle vilja lära sig utöver de språk de redan kan.  På andra och tredje plats hamnar franska respektive engelska med 13 och 12 procent. Minst populärt är hindi, som ingen uppger att de vill lära sig. Undersökningen genomfördes under hösten 2014 bland 1 000 svenskar över 15 år. De fick svara på frågan: ”Vilket språk skulle du helst vilja lära dig utöver dem du redan kan?”

Det är viktigt att ta vara på människors språktörst och vilja att utbilda sig inom humaniora. Men då krävs det att samhället satsar på att utbilda lärare i de språk som är efterfrågade. Språk är nyckeln till att bygga internationella relationer och att skapa långsiktig ekonomisk tillväxt.