Debatt. .

2019-11-09 05:21
Foto: Matt Dunham/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Brexit kommer att betalas av arbetarklassen

Trots allt kaos kring Brexit kämpar brittiska Labour och Corbyn i motvind. Inte konstigt, tycker Johan Lönnroth och Per Sundgren. Vad den engelska arbetarklassen behöver är ett parti som inte fegt anpassar sig till den växande högernationalismen.

Varför går det så dåligt för Corbyn och Labour? Hur kan stödet för Boris Johnson och de konservativa öka efter alla krumbukter och motgångar i parlamentet? Borde inte en högerpopulist som Johnson vara en önskemotståndare för en seriös vänster? Uppenbarligen inte om vi ser till opinionen där de konservativa har ett kraftigt övertag.

Johnson levererar ett tydligt budskap, Brexit. Han vädjar till två olika grupper: Dels finansmaktens företrädare som drömmer om att återupprätta det brittiska imperiet och göra Storbritannien till ett skatteparadis. Dels till en besviken arbetarklass som vill få stopp på invandringen från de fattigare delarna av EU.

Samtidigt är Corbyn och Labour extremt otydliga och lyckas bara bidra till ökad osäkerhet och förvirring. Ett arbetarparti kan ju inte gå emot sina egna väljare? Det är precis här som Corbyn och Labour missförstått sin uppgift. Den bör nämligen inte vara att falla undan för en opinion som drömmer sig tillbaka till något som är omöjligt och som liknar den som backar upp sådana som Trump i USA och Åkesson i Sverige.

Att Labour inte vågat vara tydligt och gå emot dessa nostalgiska drömmar har inneburit en hopplös inlåsning i ett omöjligt politiskt projekt där man tvingats hoppa från tuva till tuva, men aldrig talat klarspråk. Vad Labour från början, i folkomröstningen, borde ha sagt och idag bör säga är att Brexit framför allt kommer att få betalas av den engelska arbetarklassen med försämrade ekonomiska villkor. Arbetarklassen kommer att bli de stora förlorarna på den brexitpolitik som kommer att riva upp de sociala rättigheter som EU trots allt garanterar.

Den nyliberala ekonomiska politik som kommer att bli den nödvändiga följden av Brexit kommer att allvarligt försvaga den engelska arbetarklassens möjligheter att föra en kamp för sina grundläggande intressen.

Vad den engelska arbetarklassen behöver är ett parti som inte fegt anpassar sig till den växande högernationalismen.

//

Johan Lönnroth (V)

Per Sundgren (V)