Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Bostadskrisen måste lösas nu

ETC Göteborg.

Bostadsbristen för studenter är värre än någonsin. Ändå händer knappt något alls på byggfronten, konstaterar Anna Lönn Lundbäck, Hyresgästföreningen. Nu måste det till både akuta och långsiktiga insatser.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Bostadsbristen för studenter är värre än någonsin. Ändå händer knappt något alls på byggfronten, konstaterar Anna Lönn Lundbäck, Hyresgästföreningen. Nu måste det till både akuta och långsiktiga insatser.

Varje höst är det likadant. De bara väller in, alla dessa sex- och sjuåringar som med nyköpta ryggsäckar och pirrande magar ska inleda ett långvarigt förhållande med skolans värld. Och oavsett hur många de är, är det självklart att de ska få ett klassrum, en lärare, en bänk att sitta i och skolböcker att bläddra i. 

Fast när småttingarna vuxit upp och i stället väller in på universitet och högskola då är saker och ting inte alls lika självklara. För trots att studenter räknas som framgångsfaktorer i ett Göteborg som kallar sig kunskaps- och framtidsstad fattas det något grundläggande, nämligen rätten till en trygg bostad under studietiden.

Samtidigt som löpsedlarna hos lokala medier skriker ut att studentbostadsbristen i år är värre än någonsin är det så gott som total stiltje på byggfronten. Under 2012 tillkom ungefär 150 studentbostäder i Göteborg och kötiden för ett studentrum uppgår enligt Göteborgs Förenade Studentkårer till minst ett år.

Att bostadsbristen i allmänhet och studentbostadsbristen i synnerhet får allvarliga konsekvenser, som minskad rörlighet, sämre konkurrenskraft och hotad tillväxt, har en rad debattörer landet över redan varnat för så de argumenten lär vara väl kända.

Mindre känd är kanske den undersökning från Hyresgästföreningen som visar att 14 procent av studenterna i storstadsregionerna redan under studietiden har övervägt att flytta från regionen på grund av bostadsbristen. 18 procent, alltså nästan en av fem studenter, har av samma skäl funderingar på att flytta efter studiernas slut.

Och det är klart, för de nyblivna göteborgare som tvingas slafa på soffan hos en kompis, valsa runt på tredjehandsmarknaden eller acceptera en svankig tältsäng i den ombyggda gillestugan i källaren i en privatvilla, har sannolikt storstadens attraktionskraft falnat betydligt. 

Vilken stad kan i längden acceptera att en av fem i den åldersgrupp som verkligen representerar framtiden överväger att tillbringa den någon annanstans? 

Lösningen för att komma tillrätta med bostadsbristen är naturligtvis att bygga mer, framförallt hyresrätter. Inte bara för studenter utan för alla göteborgare som i dag saknar en bostad. 

Men ska produktionen av studentbostäder på allvar komma igång är vi i likhet med många andra aktörer övertygade om att det behövs någon form av riktat statligt stöd. Något som regeringen dock kategoriskt avvisar.

Oavsett om regeringen väljer att tänka om när det gäller statligt investeringsstöd eller inte löser inte det den akuta situationen. Det kommer att ta år innan bristen är bortbyggd och i väntan på det behöver den akuta situationen lösas. 

Det har redan framförts en rad förslag, till exempel att bygga mer utanför centrum för att undvika överklaganden och bygga om nedlagda äldreboenden och andra kommunala lokaler som i dag bara står och tickar pengar. 

Eller varför inte utnyttja vattnet i Göteborg? Om det går att ha flytande hotell i älven borde det vara fullt möjligt att även ha bostäder där?

Ta vara på de många idéer som redan finns och framför allt, gör något nu.

Anna Lönn Lundbäck, Regionchef Hyresgästföreningen västra Sverige

Ämnen i artikeln