Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Bostadsbristen låser in människor i arbetslöshet

I Göteborg har vi haft bostadsbrist länge. Sedan år 1990 har Göteborg fått cirka 124 000 fler invånare, men endast 39 000 bostäder har tillkommit under den tiden, skriver debattören.
I Göteborg har vi haft bostadsbrist länge. Sedan år 1990 har Göteborg fått cirka 124 000 fler invånare, men endast 39 000 bostäder har tillkommit under den tiden, skriver debattören. Bild: ETC Media

ETC Göteborg.

Åtta år med en moderatledd regering har lett till en bostadskris.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Sverige växer i rask takt. Tidigare i år blev vi tio miljoner invånare i vårt land. Det är trevligt att vi blir fler, men det innebär också att vi måste öka takten i bostadsbyggandet. Annars riskerar de svenska medborgarna i Sverige och Västsverige att missa jobb- och utbildningschanser på grund av bostadsbrist.

Åtta år med en moderatledd regering har lett till en bostadskris i Sverige där 240 av landets 290 kommuner anger att de har brist på bostäder. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har därför sedan år 2014 satsat på bostadsbyggandet och det är i dag uppe på rekordnivåer.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

I år påbörjades en byggnation av över 70 000 bostäder där stora insatser görs på hyresrätter och upprustning av bostäder. Vi ser dessutom att unga och studenter är bland dem som drabbats hårdast av bostadsbristen. Det har därför införts bland annat ett investeringsstöd för att det ska byggas små, klimatsmarta och billiga hyresrätter för unga, studenter och de som har det tuffast ekonomiskt. Det är otroligt viktigt att alla, inklusive de grupper som står utanför bostadsmarknaden, tillgodoses.

I Göteborg har vi haft bostadsbrist länge. Sedan år 1990 har Göteborg fått cirka 124 000 fler invånare, men endast 39 000 bostäder har tillkommit under den tiden. Det går att skapa framtidstro och ett jämlikt Göteborg, men det förutsätter att vi bygger fler bostäder. Därför vill Socialdemokraterna att minst 7 000 nya bostäder byggs i Göteborg fram till 2021. Det är dock långt ifrån tillräckligt när storgöteborg förväntas få 200 nya invånare i veckan de närmaste åren.

En stor grupp människor förväntas under de närmaste åren att gå i pension i Västsverige. Det betyder att företag kommer att behöva ny kompetens. Och redan i dag uppger många företag att de inte hittar den kompetens som de söker. I Sverige är det enligt SCB 326 000 personer som är arbetslösa vilket innebär att arbetskraften finns. En flaskhals som riskerar att hindra människor från att flytta dit jobben finns är bostadsbristen. Flera tvingas bo med bekanta, vänner eller i hushåll som består av många fler än bara den närmaste familjen, och väljer kanske då att tacka nej till studier och arbetstillfällen.

Redan i dag uppger 66 procent av företagsledarna och regioncheferna att bostadsbristen hämmar rekryteringen av ny kompetens. Siffrorna väntas stiga om bostadsbristen inte förbättras. Med andra ord låser bostadsbristen in människor i arbetslöshet.

För att bostadsbygget ska utvecklas krävs det tydliga kopplingar mellan riktlinjer för bostadsförsörjning och översiktsplaner för att bostadsbristen ska motverkas. Det är bland annat något som jag har motionerat om i riksdagen. För vi måste skapa de förutsättningar som krävs för att bostadsbristen ska förebyggas.

Den tidigare moderatledda regeringen prioriterade skattesänkningar framför till exempel bostadsbyggande och utbildning. Vi socialdemokrater ser att rätten till en bostad är central. Att investera i bostadsbyggande är att främja ökad kompetens, fler jobb och förbättrar arbetsmarknaden. Det är att utveckla den svenska modellen och det är att skapa ett jämlikt Göteborg.

Johan Büser (S), Riksdagsledamot för Göteborg

Ämnen i artikeln