Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bekämpningsmedel är inte kaffeodlarnas största problem

”När vi står inför växande befolkningsmängd och klimatförändringar så måste vi säkerställa att jordarna tillförs näring på ett hållbart sätt”, skriver debattören.
”När vi står inför växande befolkningsmängd och klimatförändringar så måste vi säkerställa att jordarna tillförs näring på ett hållbart sätt”, skriver debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Ekologiskt kaffe är inte alltid bäst för odlarna. För att alla ska kunna njuta av gott kaffe även iframtiden erbjuder vi kaffeodlare gratis utbildning i hållbart jordbruk. Det skriver Minette Rosén på Zoégas, en del av Nestlékoncernen, som ett svar på debattartikeln ”Blir det någon påtår för nästa generation?”.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I en debattartikel i Dagens ETC argumenterar ett kaffeföretag för att allt kaffe ska vara ekologiskt och utmanar större aktörer att ta mer ansvar för odlarna. Vi, på Zoégas och Nestlé, håller inte med skribenten om att ekologiskt kaffe alltid är det bästa för odlarna.

Det är självklart viktigt att utbilda odlarna och hjälpa dem att ställa om och använda mindre bekämpningsmedel, och framförallt godkända medel, men problemen som små kaffeodlare står inför är komplexa. Många småodlare har inte heller den ekonomiska möjligheten att certifiera sitt kaffe eftersom det kostar pengar för odlaren. Andelen ekologiskt kaffe ligger idag på cirka 3,6 procent. Det är här också viktigt att poängtera att det som är certifierat ekologiskt är inte detsamma som ekologiskt utan certifikat. Det finns större mängder ekologiskt kaffe än ekologiskt certifierat eftersom alla ekologiska odlingar inte certifierar odlingen.

Cirka 70 procent av världens kaffeodlare odlar kaffe småskaligt. Ett av problemen för mindre kaffeodlare är, enligt vår omfattande erfarenhet, klimatförändringarna som på vissa håll redan lett till två graders varmare klimat med stor negativ påverkan på odlingarna. När vi står inför växande befolkningsmängd och klimatförändringar så måste vi säkerställa att jordarna tillförs näring på ett hållbart sätt. Naturliga gödningsmedel är att föredra men när det inte räcker är konstgödsel bättre istället för inget alls och utarmad jord.

Många aktörer, såsom Zoégas och Nestlé, väljer att ta ett stort ansvar för att långsiktigt hjälpa odlarna att få en bättre levnadsstandard och driva hållbara jordbruk trots klimatförändringarnas utmaningar. Detta stöd kan på sikt medföra att odlaren har möjlighet att ingå i en certifiering i framtiden.

Vi erbjuder kaffeodlare gratis utbildning i hållbart jordbruk vilket på sikt leder till ökad produktivitet, bättre kvaliteter och därmed högre inkomster. För att ge två konkreta exempel, i våra utbildningsprogram ”Coffee by Women” i Kenya och Rwanda stöttar vi kvinnor så att de får mer inflytande över arbetet på kaffeodlingen och intäkterna. Zoégas har för närvarande minst 50 000 människor som berörs av våra utbildningar i Östra Afrika. Nestlé har globalt dessutom som mål att skänka 220 miljoner klimattåliga kaffebuskar utan motkrav innan 2020. Detta gör vi inte heller för att skryta utan för att vi alla ska kunna njuta av gott kaffe även i framtiden och att odlarna ska kunna leva bra på sitt arbete.

00:00 / 00:00