Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bekämpa mörkerkrafterna – investera i det gemensamma

Idag kämpar svensk socialdemokrati med svagare folklig förankring och vikande väljarstöd, skriver Peter Gustavsson. Bilden är från årets valvaka.
Idag kämpar svensk socialdemokrati med svagare folklig förankring och vikande väljarstöd, skriver Peter Gustavsson. Bilden är från årets valvaka. Bild: Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC.

När nazister invaderar Almedalsveckan i Visby är det dags för folkrörelserna och Socialdemokraterna att lära av historien. Det menar socialdemokraten Peter Gustavsson, som efterlyser minskade klyftor och kraftfulla satsningar på det gemensamma.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Socialdemokrati är en tysk uppfinning, som tidigt gick på export. Till Sverige kom den med August Palm 1881, som tagit till sig idéerna som skräddarlärling i Hamburg. Den svenska socialdemokratins första partiprogram var till stora delar en översättning av SPD:s Erfurt­program. Men femtio år senare hade Sverige blivit en fristad för flyende tyska socialdemokrater.

I Björn Elmbrants bok ”Innan mörkret faller” (Bokförlaget Atlas) beskrivs de tyska och svenska socialdemokraternas skilda strategier under 1930-talets inledande år. Medan tyska SPD avslog den fackliga centralorganisationen DGB:s förslag om att satsa sig ur krisen, valde de svenska socialdemokraterna att gå till val på kraftfulla investeringar.

Söder om Östersjön tog ett annat parti till sig förslagen om motorvägsbyggen och annat, och kryddade dem med massiv upprustning. Tyskland sattes i arbete, medan förslagsställarna sattes i koncentrationsläger.

När Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, under Almedalsveckan blockerade ingången till Fotografiskas utställning om Förintelsen och störde och hotade panelisterna på två ABF-seminarier om nazismen, var det ett sällsynt tydligt exempel på att historien och nuet är sammanflätade. Och samtidigt innebar det att de hot och det hat som möter minoriteter och antinazister i såväl det fysiska som digitala rummet steg fram på den politiska scenen.

Rättsväsende, lagstiftare och folkrörelser behöver agera med krafttag – nazism är inte en åsikt, det är ett brott mot mänskligheten.

De nazistiska hoten och Sverige­demokraternas alltmer oförblommerade blod och jord-retorik skänker samtidigt ett annat allvar åt de övriga verksamheterna på Visbys kullerstensgator denna julivecka precis innan den stora semesterstiltjen. Det uppfordrar oss att se samtidens frågor i historiens ljus.

Idag kämpar såväl tysk som svensk socialdemokrati med svagare folklig förankring och vikande väljarstöd. Medan SPD ligger på 12-13 procent i opinionsmätningarna och kämpar för att inte falla ner till att bli fjärde största parti, har Socialdemokraterna parkerat på rekordlåga 25-30-procent utan en synbar strategi för att ta sig därifrån.

Liksom på 30-talet behöver svensk socialdemokrati finna sin egen väg, med utgångspunkt i sina egna unika erfarenheter. Hur vänder vi utvecklingen efter många år av skenande samhällsklyftor och bristande satsningar på det gemensamma? Hur tar vi oss an klimatomställningen – vår tids ödesfråga – på ett sätt som ökar jämlikheten? Hur stärker vi demokratin och folkrörelserna? Hur mycket urbanisering tål Sverige och hur skapar vi bättre samhällsservice i hela landet? När ska vi sätta de resurser i bruk som i decennier lagts åt sidan genom amorteringar på statsskulden?

Då som nu behöver vi investera i det gemensamma – i det som håller oss samman. Innan mörkret faller.

00:00 / 00:00