ETC Sundsvall

Debatt: Bästa julklappen är julefrid

Bild: bild: Gorm Kallestad/NTB /TT

ETC Sundsvall. När julafton närmar sig med stormsteg och när julsaker pryder hyllorna i affärerna redan i oktober börjar våra barn längta efter tomten och klapparna. Då barnen hör talas om jultomten får de något drömskt i blicken.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Jag är 50 år och längtar varken efter tomten eller julklapparna längre. Jag köper nästan inga julklappar nuförtiden. De enda som får julklappar av mig nu är mina barnbarn och min brorson.

Kommer ihåg min barndoms julaftnar då familjen brukade samlas hemma hos mormor och morfar långt uppe i Ångermanland. Vi brukade äta julmaten innan tomten knackade på dörren till mina morföräldrars hus. Skinkan, gröten och lutfisken avnjöts i skenet av juleljusen och granen klädd med änglar och kulor stod så vackert lysande i vardagsrummet.

Ute gnistrade snön vit och kall. Det brukade vara kallt och mycket snö på den tiden.

Sedan knackade det på dörren. Morfar öppnade. I dörröppningen stod tomten och sa: ”God jul, finns det några snälla barn?”

Jag blev överlycklig och var förväntansfull inför vad som skulle finnas i tomtesäcken.

I dag har jag lärt mig att det finns viktigare saker än många julklappar. Numera längtar jag bara efter lugn och ro på julafton. Ser framför mig gamla tiders julfirande när människor samlades i stugorna utan att ge varandra julklappar och utan tomte. Det enda de hade var varandras sällskap framför några tända ljus.

De vilade sig på julaftonen och samlade kraft inför kommande hårda arbetsdagar för att slita ihop till brödfödan.

Julstressen infinner sig hos allt för många i vårt avlånga land vid juletid.

Det enda jag vill ha på julafton är julefrid. Ska tända ett ljus på julafton och lyssna på Bing Crosby: ”I’m dreaming of a white christmas ...”