Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Barns framtid har blivit ett slagträ i debatten

Jorge Londoño, Tove Kopperdal.
Jorge Londoño, Tove Kopperdal.

Dagens ETC

Uteblivet försörjningsstöd till vuxna riskerar att slå hårt särskilt mot deras barn. I Sverige år 2018 ska barn inte hamna i kläm på grund av sin förälders juridiska status.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Barn rår inte för sina föräldrars beslut. Ett barn har sällan något att säga till om gällande i vilket land det vill bo och har sällan möjlighet att påverka hur dess föräldrar försörjer sig och familjen. Ett barn har definitivt inget att säga till om gällande i vilket land det föds.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Det är därför skrämmande att se hur just barn och barns välfärd och framtidsutsikter används som slagträ i den politiska debatten, i en allt ökande kapplöpning om vem som för den mest restriktiva politiken.

Socialdemokraternas Stefan Löfven gjorde nyligen ett utspel om att papperslösa barn inte ska få lov att gå i svensk skola. Även om detta senare tillbakavisats från exempelvis migrationsminister Heléne Fritzon, som menar att det inte alls finns något sådant förslag, så menar vi att detta är en mycket farlig retorik.

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, oavsett juridisk status. Rätten till utbildning är en fundamental mänsklig rättighet och dess vikt kan inte nog understrykas. Huruvida också papperslösa barn ska få gå i svensk skola är därmed inte en fråga, inte något som är diskuterbart.

Med tanke på regeringens, där Socialdemokraterna ju är en del, långt skridna planer med att göra barnkonventionen till svensk lag förutsätter vi att det är något de väl känner till.

Vidare vill Socialdemokraterna i sin nya migrationspolitik avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd till en individ som fått avslag på sin asylansökan. Detta då det sägs ”skicka dubbla signaler” till denna grupp individer.

Vi vill å det grövsta understryka riskerna med en sådan politik. Uteblivet försörjningsstöd till vuxna riskerar att slå hårt särskilt mot deras barn. I Sverige år 2018 ska barn inte hamna i kläm på grund av sin förälders juridiska status.

Vi menar alltså att inte heller den här frågan är diskuterbar.

Vi kräver att såväl Socialdemokraterna som resterade politiska partier upphör med den här typen av spel för gallerierna, då det sker på bekostnad av barns hälsa, välfärd och framtid. Det sker på bekostnad av barns rättigheter.