Debatt. .

2018-06-04 10:45
Jorge Londoño, Tove Kopperdal.
Jorge Londoño, Tove Kopperdal.

Barns framtid har blivit ett slagträ i debatten

Uteblivet försörjningsstöd till vuxna riskerar att slå hårt särskilt mot deras barn. I Sverige år 2018 ska barn inte hamna i kläm på grund av sin förälders juridiska status.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Barn rår inte för sina föräldrars beslut. Ett barn har sällan något att säga till om gällande i vilket land det vill bo och har sällan möjlighet att påverka hur dess föräldrar försörjer sig och familjen. Ett barn har definitivt inget att säga till om gällande i vilket land det föds.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är därför skrämmande att se hur just barn och barns välfärd och framtidsutsikter används som slagträ i den politiska debatten, i en allt ökande kapplöpning om vem som för den mest restriktiva politiken.

Socialdemokraternas Stefan Löfven gjorde nyligen ett utspel om att papperslösa barn inte ska få lov att gå i svensk skola. Även om detta senare tillbakavisats från exempelvis migrationsminister Heléne Fritzon, som menar att det inte alls finns något sådant förslag, så menar vi att detta är en mycket farlig retorik.

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, oavsett juridisk status. Rätten till utbildning är en fundamental mänsklig rättighet och dess vikt kan inte nog understrykas. Huruvida också papperslösa barn ska få gå i svensk skola är därmed inte en fråga, inte något som är diskuterbart.

Med tanke på regeringens, där Socialdemokraterna ju är en del, långt skridna planer med att göra barnkonventionen till svensk lag förutsätter vi att det är något de väl känner till.

Vidare vill Socialdemokraterna i sin nya migrationspolitik avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd till en individ som fått avslag på sin asylansökan. Detta då det sägs ”skicka dubbla signaler” till denna grupp individer.

Vi vill å det grövsta understryka riskerna med en sådan politik. Uteblivet försörjningsstöd till vuxna riskerar att slå hårt särskilt mot deras barn. I Sverige år 2018 ska barn inte hamna i kläm på grund av sin förälders juridiska status.

Vi menar alltså att inte heller den här frågan är diskuterbar.

Vi kräver att såväl Socialdemokraterna som resterade politiska partier upphör med den här typen av spel för gallerierna, då det sker på bekostnad av barns hälsa, välfärd och framtid. Det sker på bekostnad av barns rättigheter.

Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund 
Jorge Londoño, förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund och Tove Kopperdal, förbundsordförande Röda Korsets Ungdomsförbund