Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bättre arbetsmiljö ger sund konkurrens

”Arbetsrelaterad cancer dödar 100 000 människor i Europa varje år. Konsekvenserna av arbetsrelaterad cancer uppskattas kosta EU upp emot 600 miljarder euro varje år”, skriver debattörerna.

”Arbetsrelaterad cancer dödar 100 000 människor i Europa varje år. Konsekvenserna av arbetsrelaterad cancer uppskattas kosta EU upp emot 600 miljarder euro varje år”, skriver debattörerna.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC.

Nästan 20 år har gått sedan EU totalförbjöd användningen av asbest. I Sverige har det varit förbjudet i över 40 år. Trots förbudet fortsätter asbesten skörda människors liv, och antalet fall där arbetsgivare och byggherrar har nonchalerat sitt ansvar har ökat lavinartat. Det skriver Ilan De Basso (S), Europaparlamentariker och Claes Danell, ombudsman Byggnads Norrbotten.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Arbetsrelaterad cancer dödar 100 000 människor i Europa varje år. Konsekvenserna av arbetsrelaterad cancer uppskattas kosta EU upp emot 600 miljarder euro varje år. Det är siffror som förväntas öka de kommande åren. Åtgärderna har inte varit tillräckliga, men det finns en politisk vilja om ett starkare skydd för Europas arbetare som kommer rädda liv. Nyligen har EU beslutat om stärkt skydd mot asbest. Det är inte en dag för tidigt.

Rapporter om graverande övertramp och brister i arbetsmiljöarbetet på våra arbetsplatser når oss nästan dagligen. Förra året dog 49 arbetare på jobbet i Sverige, 49 människor som gick till jobbet på morgonen och aldrig kom hem igen. Lägg därtill att bara i Sverige dör över 300 personer årligen av asbestrelaterad cancer. Det är helt oacceptabelt. Det är arbetare som borde ha skyddats av lagen och sin arbetsgivare, men som istället utsätts för risker och ett dödligt ämne som tar livet av dem decennier senare.

Antalet anmälda fall av asbestexponering på byggarbetsplatser har ökat lavinartat de senaste åren, där arbetsgivaren eller byggherren nonchalerat sitt ansvar att göra en inventering av farliga ämnen i byggnaden och skickar in ovetande arbetare i fara. Det är som att skicka in en brandman i ett brinnande hus utan skyddskläder. Siffrorna bakom dessa dödsfall är skrämmande för att vi också vet att vi kan förhindra att arbetare utsätts för asbest på arbetsplatsen.

Fusket med arbetsmiljön uppstår av en enda anledning, företagens ständiga jakt på ökad vinst. EU-lagstiftning som tillåtit slapphänt hantering bidrar till osund konkurrens. Om det inte fanns pengar att tjäna på fusket skulle det inte förekomma.

Företag i Europa som etablerar sig och konkurrerar med lägre löner och sämre villkor samtidigt som de totalt ignorerar arbetsmiljön för sina arbetare, pressar svenska företag att delta i en kapplöpning mot botten med underbud och fusk. Konkurrensen snedvrids och de som drabbas värst är arbetarna, som i värsta fall riskerar sina liv på grund av den osunda konkurrensen.

För att skapa en jämlik arbetsmarknad med sund konkurrens måste lagstiftningen inom detta viktiga område likställas mellan Europas länder. Ett steg i rätt riktning är förstärkningen av asbestlagstiftningen som fattades i slutet av juni.

Enligt arbetsmiljölagen i Sverige är arbetsgivaren skyldig att göra en inventering av farliga ämnen, men regelbundet nås vi av rapporter att detta missköts. Inventering av asbest i byggnader innan byggstart är en viktig faktor för att skydda arbetstagare mot exponering och kravet på detta stärks i den nya lagstiftningen.

Den nya lagstiftningen innebär stärkt skydd mot att utsättas för asbest på jobbet, men framförallt högre krav på arbetsgivaren: krav på tillstånd för rivnings- eller saneringsarbete, fler åtgärder för att identifiera asbest, stärkta krav på skyddsutrustning och utbildnings för arbetstagare som hanterar asbest. Företag ska avkrävas ansvar och åläggas straffavgifter om de bryter mot våra gemensamma regler. 

Med asbestlagstiftningen tar vi ett steg framåt och stärker skyddet för arbetare mot några av de värsta hälsoriskerna i arbetslivet. Nästa steg är att kräva nationella register för asbest i byggnader. Under hösten ska en ny lagstiftning om registrering av asbest i byggnader påbörjas och vi kommer driva på hårt för att våra krav ska vinna kraft även där. 

Kampen för en bättre arbetsmiljö tar aldrig slut. Ingen arbetare ska dö på grund av sitt jobb!