Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Att vägra att köpa Airpods

Bild: Marcio Jose Sanchez/AP

ETC nyhetsmagasin

I dagens Sverige måste man både ha en mobil och en dator för att kunna klara av studier eller jobb. Därför måste politiker sätta press på de internationella techjättarna så att deras produkter underlättar för den enskilda konsumenten, skriver Arvid Uddfeldt, doktorand i nationalekonomi.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Jag sitter och skriver i min mors kök. I ett desperat försök att blockera allt slamrande oljud trycker jag in ett par hörlurar i mina öron. Tyvärr passar inte hörlurarna, som är tänkta för min begagnade telefon i modellen Iphone 7, ingången på min dator. Det här gisslet har häcklat mig sedan 2014 när jag satte mig på SJ:s regionaltåg mot Nyköping. Min dåvarande arbetsgivare hade gett mig en sprillans ny Iphone 6. Alex och Sigges podcast var nerladdad. Hallonbåtar och bubbelrosa Happy Plugs-hörlurar inköpta. Resan skulle ta exakt en timme. Halvtomt tåg, hallonbåtar och podcast. Dröm. 

Samtidigt som tåget började röra sig tog jag upp telefonen och försökte trycka in hörlurarna. Till min fasa matchade inte hörlurarnas klassiska 3.5 mm ingång telefonens nyare krav. Tid och rum försvann, helt plötsligt rullade jag inte iväg från spår 14A, utan snurrade istället runt i min egen ångest och förvirring. Bristen på logik skapade en känsla av hjälplöshet. Jag hade en ny telefon och nya hörlurar, men jag kunde ändå inte lyssna på min nedladdade podcast. 

Situationen påminde mig om när jag sökte in till ekonomprogrammet på universitetet, men fick reda på att jag hade för få meritpoäng. Jag hade läst samtliga kurser för att bli ”diplomerad gymnasieekonom” och fick därför inte full meritpoäng för att kunna söka in till just ekonomprogrammet. Sedan dess har utvecklingen fortsatt i samma värdelösa riktning. Att jobba hemifrån under pandemin har inneburit att kökslådorna förvandlats till sladdlådor. En laddare till jobbdatorn, en annan till den privata, en tredje till paddan och en fjärde till jobbtelefonen som såklart inte passar till den privata telefonen – vars hörlurar varken passar till jobbtelefonen eller till någon av datorerna. Hade min för dyra lägenhet inte redan varit 32 kvm för liten hade jag installerat ett rum enbart för laddning. Det senaste modet som introducerades med Iphone 7, också känd som ”distansförhållandemördaren”, är den geniala idén att ta bort hörlursuttaget till telefonen och istället låta det smälta ihop med laddaringången. Det var inte enbart distanspar som skruvade på sig när de försökte prata i sina Marshall-lurar och samtidigt ladda den ständigt döende telefonen. Taktiken av Apple var att skapa ett ”behov” som kunden själv inte var medveten om, lanseringen av telefonen krattade manegen för företagets nya produkt; de trådlösa hörlurarna vid namn Airpods. Köpte man Airpods skulle man nu kunna använda hörlurar och ladda telefonen samtidigt. Wow! 

Nu är det inte bara telefonen som ständigt är döende, utan även hörlurarna. För en vecka sedan såg jag en liten låda ligga och ladda i min mors kök, det var min brors nya hörlurar, två tusen kronor, bra batteritid och så vidare. Jag försökte övertala honom, såklart utan framgång, att det var lika världsfrånvänt som att använda en Apple Watch. Det är en laddningsbar, pipande klocka som inte bara påminner dig om att du är för fet, utan även låter folk läsa dina privata meddelanden på din handled. Trådlösa hörlurar och en laddningsbar klocka, vilket innebär ytterligare två laddare att lägga ner i kökslådan. 

Mobiljättarna har både kunskap och resurser att skapa en unison ingång som skulle passa samtliga enheter, och på så sätt reducera antalet laddare och adapters från tjugotre till två. Det enda som saknas är viljan, de tjänar ju pengar på att vi behöver många olika laddare. 

Företagens frosseri skapar inte enbart nackdelar för konsumenten, den bidrar även till en ohållbar överkonsumtion. Att bojkotta elektroniska produkter är idag inte ett fritt val, man måste ha en mobil och en dator för att kunna klara av studier eller jobb i dagens Sverige. Därför måste politiker sätta press på de internationella techjättarna så att deras produkter underlättar för den enskilda konsumenten och samtidigt minskar den ohållbara överkonsumtionen. 

Tills dess kommer jag fortsätta vägra att köpa både Airpods och Apple Watch.