Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Argumenten mot Metro kan användas även mot Bokmässan

”Att vilja ta avstånd från extremhögern kopplat till Metros nya delägare och dess ordförande, men inte till Bokmässans förhållande, som bokstavligt hyr ut till en extremhöger, är anmärkningsvärt”, skriver debattören. Bilden från Bokmässan förra året.
”Att vilja ta avstånd från extremhögern kopplat till Metros nya delägare och dess ordförande, men inte till Bokmässans förhållande, som bokstavligt hyr ut till en extremhöger, är anmärkningsvärt”, skriver debattören. Bilden från Bokmässan förra året. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Göteborg.

Det finns inget måste för en offentlig aktör att delta om ett privat kulturbolag bjuder in en högerextrem organisation, skriver Alex Bergström (S), regionråd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Hela språkets nyckelord användes av politiker från nästan hela den politiska blomrabatten, samt tunga samhällsaktörer som TV4, under den korta tid som Mats Qviberg var delägare i Metro. Tyvärr har inte uppslutningen varit detsamma när det gäller Bok- och Biblioteksmässans agerande. Jag tycker att Västra Götalandsregionen ska ta paus från Bokmässa 2017. 

Den före detta delägaren i Metro drog sig inte för att använda elaka tungan mot journalister på tidningen. Ordförande för samma tidning, Christen Ager-Hanssen, tycker att Metro ska samarbeta mer med en sajt som lagt sig vägg i vägg med extremhögerns hemsidor. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

En av dem som inte värjde sig för att reagera var Miljöpartiets regionråd, Birgitta Losman. I en GP-intervju säger hon: ”Vi tar som parti avstånd från extremhögern och anser att det offentliga bör göra det också.” Losman vill att Västtrafik ska säga upp avtalet med Metro. Jag tycker det är sunt att Losman reagerar. Dock avlossar Losman sin svada när viltet redan passerat – för avtalet var redan uppsagt. Avtalet var till och med uppsagt innan den nya delägaren angrep Metrojournalister med ord som ”stalinister”. 

Om det blir en ny publicistisk inriktning för Metro (under Christen Ager-Hansen), där de tar in extremhögerns tankegods och artiklar som är anpassade för deras uppfattning om Sverige och världen, är det en otäck utveckling. Det skulle i så fall ge extremhögern en mycket stark upparbetad kanal för att sprida sin förljugna bild. Därför blir jag stolt när Stockholmspolitiker med ansvar för kollektivtrafiken reagerar och är beredda att avbryta samarbetet med Metro. Kollektivtrafikpolitiker anger att yttrande-friheten har gränser. 

Men varför använder inte regionpolitiker i vår region samma argument mot Bokmässan och deras agerande? Att vilja ta avstånd från extremhögern kopplat till Metros nya delägare och dess ordförande, men inte till Bokmässans förhållande, som bokstavligt hyr ut till en extremhöger, är anmärkningsvärt.

Bokmässan, en för mig självskriven plats att åka till sedan kanske 15 år tillbaka, är en underbar mötesplats. Den erbjuder yttrandefrihet, mångfald och nya perspektiv för branschen och publiken. Tyvärr har Bokmässan gått vilse när de inte säger nej till att hyra ut mässgolv till en höger-extrem organisation. 

Bokmässan säger själva att de vill ta ett ansvar, ett publicistiskt ansvar. Fast när de ska förklara varför de tar in en högerextrem organisation, som Nya Tider, hänvisar de till att de håller sig inom lagens råmärken och yttrandefriheten är viktig för Bokmässans profil. Men lagen förbjuder inte heller en privat aktör som Bokmässan att säga nej. Särskilt inte om de samtidigt säger sig vilja ta ett publicistiskt ansvar för det som är Nordens största litteraturmässa. 

Som kollektivtrafikpolitiker i Västtrafik finns det beslut om regler för vilka budskap/reklam som kan föras fram på bussar, spårvagnar och hållplatser i Västtrafiks linjetrafik. I dem är det tydligt att alla budskap inte är tillåtna. Hotar då Västtrafik yttrandefriheten? Nej, knappast. Däremot värnar Västtrafik sina biljettbärare och personal från att bli kränkta eller utsatta för budskap som strider mot alla människors lika värde. Bokmässan kan argumentera på samma sätt och även hänvisa till säkerheten under mässdagarna. 

En åsikt kan omöjligt i alla sammanhang vara värd lika mycket som den andra. Det är både irrationellt och dumförklarar yttrande-friheten. Sveriges demokrati är inte – och ska aldrig vara det – neutral i frågan om skydda alla människors lika värde.

Med samma argument för att säga upp avtalet med Metro – som i och för sig redan var uppsagt – kan ni miljöpartister ihop med era allianskamrater klargöra regionens uppfattning till Bokmässan. Själv har jag i flera debatter sagt att Kultur i Väst som ägs av Västra Götalandsregionen ska ta paus från deltagande 2017. Det finns inget måste för en offentlig aktör att delta om ett privat kulturbolag bjuder in en högerextrem organisation.

Ämnen i artikeln