Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetarrörelsen måste ge plats åt fler unga

För att arbetarrörelsen och Socialdemokraterna ska kunna bli en stark rörelse som tar sig in i framtiden, med en förståelse för samtiden, behöver ungas kraft välkomnas, skriver debattören.
För att arbetarrörelsen och Socialdemokraterna ska kunna bli en stark rörelse som tar sig in i framtiden, med en förståelse för samtiden, behöver ungas kraft välkomnas, skriver debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

2018 var enbart sju procent av Socialdemokraternas ledamöter i landets kommunfullmäktigen, 6,1 procent av ledamöterna i regionfullmäktigen och tre procent av ledamöterna i riksdagen mellan 18 och 29 år. Det håller inte.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det fanns en tid när arbetarrörelsen var den dominerande folkrörelsen i Sverige. Den breda förankringen i det vanliga livet hos folk gav oss en förståelse för vad arbetarklassen behövde och ville. Ungdomen togs inte för given och SSU var en näringsväv för alla unga som drömde om ett annat samhälle. Den urkraft som skapades när folket i gemensam front organiserade sig för ett jämlikt samhälle skördade frukter som vi än idag får avnjuta.

Vi måste alltid lära oss av historian. Men vi får inte fastna. Viktigare är framtiden och vad den har att erbjuda, men för att kunna blicka framåt behöver vi förstå nuet.

Samhället blir allt råare och spåren av ett ojämlikt samhälle sätter sig på de unga som vuxit upp med sämre förutsättningar än tidigare generationer. Den ekonomiska ojämlikheten, klimatkrisen, integrationen och arbetslösheten bland unga är alla kriser som kräver en djup förståelse för ungas samtid för att göra framtiden ljusare.

SSU ska vara en megafon som får ungas röster att eka högt i hela landet. Med en djup förståelse som införskaffas genom en bred förankring i det vanliga livet skapar vi en plattform där unga pratar för sig själva. Ingen ska prata för dem.

Fackliga ska tala om hur det är på arbeten där kroppen sätts som insats. Ungdomar från lands- och glesbygden ska driva frågor som gör att en ska kunna vara kvar men fortfarande nå sina drömmar. Unga i förorten ska få en plattform där deras röster blir hörda.

Sveriges unga äger berättelsen om sina liv. I SSU:s ungdomsfolkrörelse formas målen för framtiden i brytpunkten för alla de samlade livsberättelserna från våra medlemmar. För att vår målsättning ska gagna en så stor del av samhällskollektivet som möjligt är inte det centrala att några få har skolats enligt de mest korrekta ideologerna. Nej, våra mål för samhället formas bäst när så många som möjligt får dela med sig av sina erfarenheter och tankar om framtiden, oavsett om du skolats i demokratisk socialism sen barnsben eller om du ”egentligen inte bryr dig om politik” men motsätter dig orättvisor du ser omkring dig. För att detta ska bli verklighet är den lokala närvaron en förutsättning för att låta SSU representera samhället och låta samhället representeras i SSU.

För att arbetarrörelsen och Socialdemokraterna ska kunna bli en stark rörelse som tar sig in i framtiden, med en förståelse för samtiden, behöver ungas kraft välkomnas. Unga sympatiserar i allt lägre utsträckning med Socialdemokraterna och arbetarrörelsens värderingar. Särskilt unga män mellan 18-29 år, den väljargrupp som har lägst förtroende för Socialdemokraterna, där enbart 13,9 procent skulle rösta på Socialdemokraterna enligt senaste SCB-undersökningen. Detta sker i en tid där unga är mer politiska än någonsin, men färre väljer att organisera sig. Vi måste förtjäna ungas engagemang, tid och förtroende. Förtroendet är inte gratis. Prislappen är en politik som faktiskt förbättrar ungas vardag som även drivs och framförs av representanter från den grupp som ska gynnas, unga själva.

2018 var enbart sju procent av Socialdemokraternas ledamöter i landets kommunfullmäktigen, 6,1 procent av ledamöterna i regionfullmäktigen och tre procent av ledamöterna i riksdagen mellan 18 och 29 år. Enbart sju partidistrikt har en representant i riksdagen som är under 35 år. Detta i partiet som vill kalla sig Framtidspartiet. Det håller inte.

Framtidspartiet måste börja tänka på framtiden. Det är när SSU och socialdemokratin kan visa att unga kan göra skillnad på riktigt och SSU:s förslag blir verklighet som vi kan övertyga unga att det är värt att göra sin röst hörd i just våra organisationer. Ett parti som tar sitt ungdomsförbund och dess medlemmars politiska vilja på allvar kommer också attrahera unga väljare och ha svaren på framtidens utmaningar.