Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Apoteken är ett fiasko

Bild: Isabell Höjman/TT

Dagens ETC.

Vad hände med att privatiseringen av våra apotek skulle leda förbättring av tillgängligheten på läkemedel och ett utökat utbud? Förstatliga! kräver debattörerna från SSU Skåne.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Du står i kön till kassan på ett ­apotek och håller i din kölapp för att hämta ut receptbelagd medicin. När du väl kommer fram och ska hämta ut din efterlängtade medicin så har de inte den på lager, men de har en liknande produkt. Du har inte mycket till val och får köpa det de erbjuder. Vad hände med att ­privatiseringen av våra apotek skulle leda förbättring av tillgängligheten på läkemedel och ett utökat utbud? 

Som apoteksbesökare blir man idag erbjuden hörlurar, träningsverktyg, smink och choklad – saker som inte har något som helst att göra med medicin. 

För oss i SSU Skåne är det tydligt att vinst och sälj hamnar i fokus ­samtidigt som kvaliteten ­bortprioriteras. Förespråkarna av privata apotek brukar påtala att konkurrensen pressar ner priserna när jämförelse görs mellan att köpa medicin på nätet, eller fysiskt i butik. Men det finns många problem med just all denna prispress. Ska vi människor köpa medicin för att vi behöver det, eller för att det är lite rea? 

Nätapotekens hemleveranser och internetbeställningar ger ett ökat klimatavtryck, och som om detta inte vore nog av en käftsmäll för miljön ska även de som bor på landsbygden straffas. Apoteksföretagen stänger ner apotek på landet och öppnar istället upp fler apotek i storstäder. De som bor på landsbygden tvingas betala för biljett eller drivmedel för att ta sig till innerstan, för att kunna köpa den medicin de behöver. 

Nu har privata apotekskedjor också börjat producera och sälja billigare alternativ till receptfria ­läkemedel med sitt egna varumärke. Det är ett tydligt bevis på att dagens apotek drivs på vinst genom att skapa efterfrågade och konkurrenskraftiga produkter för att öka sin egen försäljning. Många privata apotek är även börsnoterade. Varför börsnoterar man? Jo, för att öka finansiering av fortsatt tillväxt. Ett apotek ska inte ha fokus på vinst – ett apotek ska ha fokus på kvalitativa läkemedel och faktisk ha de läkemedel som vår befolkning kräver. 

Vi vill förstatliga våra apotek för att alla ska kunna ta del av sin medicin med samma förutsättningar. Du ska inte behöva oroa dig över om din medicin finns tillgänglig eller hur du ska ta dig till närmaste apotek för att kunna hämta ut den, eller om du för den delen ens har råd att ta dig dit.