Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla partier som kallar sig feministiska måste rösta emot den nya asyllagen

”En feministisk migrationspolitik svarar inte med stängda gränser när kvinnor och barn svälter i flyktingläger”, skriver Gudrun Schyman (Fi) och Meriam Chatty (Fi).
”En feministisk migrationspolitik svarar inte med stängda gränser när kvinnor och barn svälter i flyktingläger”, skriver Gudrun Schyman (Fi) och Meriam Chatty (Fi). Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Att vara ett feministiskt parti förpliktigar. Som feminist kan du inte rösta för en lag som tvingar kvar kvinnor och barn i krigets Syrien. Feministiskt initiativ uppmanar nu alla riksdagspartier som kallar sig feministiska att också rösta feministiskt, skriver Gudrun Schyman (Fi) och Meriam Chatty (Fi).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dag är det internationella flyktingdagen. En dag då världen uppmanas att erbjuda skydd för de modiga människor som tvingas lämna allt bakom sig utom hoppet om ett bättre liv. I år uppmärksammar Sveriges riksdag dagen med att debattera huruvida människor som flyr ska få leva i trygghet här, och om de ska få möjlighet att återförenas med sina familjer.

 I morgon, den 21 juni, ska riksdagen rösta om den nya asyllagen. En lag som berör alla föräldrar som tagit sig hela vägen hit men vars barn är kvar i Syrien, eller längs vägen till Sverige. Föräldrar som nu tvingas göra ett omänskligt val, att stanna i Sverige och hoppas att familjen överlever resan. Det är en lag som påverkar alla barn som flytt kriget och nu berövas trygghet och framtidstro i Sverige. Vår så kallade feministiska regering lägger förslag om en ny tillfällig asyllag som tvingar ut kvinnor och barn i gummibåtar över Medelhavet. Som utsätter kvinnor och barn för risken att hamna i människohandel längs flyktvägen, som tvingar kvar dem i Syrien och i flyktingläger där maten nu är kraftigt ransonerad.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

För Feministiskt initiativ är det otänkbart. Vi hade aldrig kunnat rösta för en lag som splittrar familjer eller tar ifrån människor deras trygghet och framtidstro genom att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Vi hade aldrig kunnat rösta för ett förslag som undergräver den svenska modellen och ger arbetsgivare makten över människors legala status i Sverige.

 En feministisk migrationspolitik har inte EU:s miniminivå som mål. En feministisk migrationspolitik svarar inte med stängda gränser när kvinnor och barn svälter i flyktingläger. En feministisk migrationspolitik tar istället ansvar genom att erbjuda lagliga vägar, skydd, omsorg och framtidstro till de som flyr. En feministisk migrationspolitik underlättar familjeåterförening, stärker rättssäkerheten i asylprocessen och behandlar inte papperslösa som de vore rättslösa. En feministisk migrationspolitik tar ansvar genom att avskaffa transportöransvar, visumkrav och utöka antalet kvotflyktingar. En feministisk migrationspolitik bryter inte mot mänskliga rättigheterna när de behövs som mest.

Feministiskt initiativ vill bygga en värld efter principen att det hade kunnat vara du och jag. Att det har varit du och jag. Vi förnyar politiken med något så ovanligt som att stå fast vid våra ideal.

 Feministiskt initiativ uppmanar nu alla riksdagspartier som kallar sig feministiska att också rösta feministiskt. Att vara ett feministiskt parti förpliktigar.

Gudrun Schyman

Partiledare Feministiskt initiativ

 Meriam Chatty

Migrationspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ