Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla måste få rätt att bestämma juridiskt kön

Bild: Shutterstock, Privat (montage)

Dagens ETC.

Vi uppmanar ombuden på Socialdemokratiska kvinnoförbundets kongress i helgen att ta ställning för självbestämmande av juridiska kön, skriver Emelie Stark, vice ordförande i HBTQ+Socialdemokrater.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige är det enda landet i Norden som ännu inte infört självbestämmande i lag. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot förslaget, så Socialdemokraterna behövs för en majoritet i riksdagen bakom en lagändring. Vi förstår att det finns en oro kring förslaget. Därför kommer här lite medskick inför era diskussioner. 

Självbestämmande handlar om människors rätt att välja juridiskt kön om det uppfattas som felaktigt. Debatten har länge varit infekterad och högerkonservativa späder på med farhågor utan substans, i linje med deras motvilja mot allt de anser vara normbrytande. Rädda och hatiska argument användes i debatten innan självbestämmande infördes i våra grannländer. Efteråt har inga av motståndarnas farhågor besannats. 

Sverige är ett av de länder som är bäst i världen på statistik. I utkast till lagrådsremiss (S2021/07285, 2021) framgår att Statistiska Centralbyrån tillsammans med Skatteverket, Kronofogden, CSN, Försäkringskassan, Säpo och Polisen anser sig fortsatt kunna föra statistik efter en lagändring. Könsuppdelad statistik skulle därmed inte bli sämre med en lagändring. 

Att separera juridiskt kön från den könsbekräftande vården skapar möjlighet för fler att inte genomgå medicinska förändringar som de sedan eventuellt ångrar. Den motståndare som oroar sig för att personer ska ångra kirurgi borde därför vara för juridiskt självbestämmande. Idag är det lagligt att byta juridiskt kön utan könsbekräftande vård, dock i en mycket utdragen process som skapar onödigt lidande för individen. 

Självbestämmande ändrar inte hur vi definierar kön idag, utan underlättar för de som är i kläm. 

När det pratas om juridiskt kön blir det ofta en osmaklig debatt som mynnar ut i att det ska spela roll vad som finns mellan benen. Ett exempel är frågan om omklädningsrum. Att ta sig in i omklädningsrum kräver inget ID-kort. Många transmän, -kvinnor och -ickebinära är idag utsatta och kan inte byta om i offentliga omklädningsrum. Det är inte juridik eller biologi som påverkar om personer släpps in, utan normer. 

Även inom idrotten är debatten infekterad. Svenska landslagsspelare vittnar om att de fått dra ner byxorna för att bevisa att de är kvinnor. Inte heller här räckte det att visa ett ID-kort. Det är en direkt konsekvens av transfobin och ett fruktansvärt sätt att utsätta människor. 

Att namn, hur du ser ut och ditt juridiska kön inte passar ihop skapar problem i samband med körkorts- och passkontroller, besök i sjukvården eller när du ska ingå avtal långt innan en tid för att påbörja processen att få en diagnos ramlat ned i brevlådan. 

Vi tycker självklart att alla, även transpersoner, som är i behov av vård ska ha rätt till vård. Transpersoner är överrepresenterade i gruppen som lider av psykisk ohälsa. Men att påstå att alla transpersoner är i behov av vård är ett argument med brist på kunskap. Det var inte länge sen homosexualitet var en sjukdomsdiagnos, och alla transpersoner behöver inte vård. Om personer slapp vänta i årslånga köer på en diagnos skulle det rädda liv. En ändring av lagen kan rädda liv. Det är vad denna lagändring handlar om.

Vi har tilltro till att ombuden på S-Kvinnors kongress är smartare än de transfobiska röster som blir allt högre och som nästlar sig in i legitima organisationer. Rösta för en lagändring där de som så önskar ska ha rätt att själva bestämma sitt juridiska kön.