Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla barn i Sverige ska få permanenta uppehållstillstånd

”Barn och ungas rättigheter får inte offras för att populistiska politiker utan ryggrad vill tävla om vem som kan stänga gränserna mest och införa den hårdaste migrations­politiken”, skriver debattören.
”Barn och ungas rättigheter får inte offras för att populistiska politiker utan ryggrad vill tävla om vem som kan stänga gränserna mest och införa den hårdaste migrations­politiken”, skriver debattören. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Andra partier kommer gå till val på att stänga gränserna och tävla om att göra det svårare för människor att bli en del av det svenska samhället. Vi i Grön ungdom vill göra det motsatta. Barn som flytt undan bomber och förtryck måste få bygga upp sina nya liv här i Sverige i trygghet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I somras beslutade riksdagen om Sveriges nya migrationspolitik, en politik som är långt ifrån det Miljöpartiet och Grön ungdom vill se. Bland annat infördes tillfälliga uppehållstillstånd som norm, vilket innebär att du som asylsökande bara får veta att du får stanna i Sverige i några år åt gången. Men vi vet hur världen ser ut, de flesta konflikter tar inte slut på något år. Skyddsbehovet kommer sannolikt vara detsamma när tillståndet löper ut.

Tillfälliga uppehållstillstånd innebär att tillfälliga tillstånd staplas på varandra, en krånglig och dyr process som enbart kommer göra livet otryggt för några av de mest utsatta i samhället. Detta har införts trots att forskning och hela civilsamhället tydligt säger att just detta leder till ökad psykisk ohälsa och otrygghet för de asylsökande.

Dessutom är tillfälliga uppehållstillstånd något av det sämsta om man på allvar vill förbättra integrationen.

Barn och unga drabbas extra hårt av att leva i den ovisshet tillfälliga uppehållstillstånd ger. Hur ska du kunna fokusera på dina studier, på att komma in på gymnasiet eller för den delen på att hitta dig själv och växa upp när du vet att du om ett år riskerar att utvisas till din död?

Detta handlar om unga människor som har hela livet framför sig. Unga människor som inte vill något annat än att bygga en framtid i trygghet här, men som på grund av Sveriges politik aldrig får det. Med Sveriges tillfälliga uppehållstillstånd kan dessa barn aldrig pusta ut eller våga drömma om framtiden då de hela tiden lever med risken att utvisas.

Det är inte värdigt ett rikt och demokratiskt land som Sverige, särskilt inte när barnkonventionen sedan två år tillbaka är svensk lag.

I ett Sverige där Miljöpartiet och Grön ungdom fått bestämma hade alla med asylskäl fått permanenta uppehållstillstånd istället för tillfälliga. Men debatten idag ser inte ut så, vi som vill se en medmänsklig migrationspolitik arbetar i motvind.

Barn och ungas rättigheter får inte offras för att populistiska politiker utan ryggrad vill tävla om vem som kan stänga gränserna mest och införa den hårdaste migrations­politiken.

Unga människor har rätt att få leva i trygghet.

Barn som flytt för sina liv måste få andas ut, de har rätt att veta att de kan bygga sina nya liv i Sverige. Det är dags att återinföra permanenta uppehållstillstånd för alla barn.

Aida Badeli

Språkrör Grön ungdom

Tove Ljungberg Haasum

Kongressombud Grön ungdom

Anna Örnestrand

Kongressombud Grön ungdom

Laban Melchert Thelaus

Kongressombud Grön ungdom

Alexander Franzén

Migrationspolitisk talesperson Grön ungdom

00:00 / 00:00