Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla barn borde få åka gratis i kollektivtrafiken

Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC nyhetsmagasin.

Att kunna ta sig till skolan och fritidsaktiviteter ska inte vara en klassfråga. Gratis kollektivtrafik för barn och ungdomar borde gälla i hela landet, inte bara i vissa städer, skriver eleverna i årskurs 7 på Skapaskolan i Huddinge.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Barnkonventionen är lag i Sverige. I barnkonventionen står det att barn ska ha rätt till fritid. Det står också att vi har rätt till utbildning. Men eftersom vi bor i Stockholm måste vi tänka på kvittot när vi åker kollektivtrafik till skolan eller fritidsaktiviteter. Det borde inte kosta pengar att följa lagen. Seriöst -  vi ska inte behöva betala för att få våra rättigheter tillgodosedda!

Man kan säga att vi har otur. Hade vi bott i Göteborg, Eskilstuna eller Östersund hade kollektivtrafiken varit kostnadsfri för oss. Där har man förstått alla fördelar med att låta unga åka gratis. Men eftersom vi bor där vi bor måste våra vårdnadshavare betala. Alla har inte råd och det begränsar oss. Vi vet ju idag att det finns massa fördelar med att åka kollektivt. Det kan få plats hundra personer i en buss och ännu fler i ett tåg. Våra bussar är dessutom på god väg att bli fossilfria. Vi sparar på miljön när fler åker kollektivt. Om vi redan från unga år lär oss åka kollektivt skulle vi tidigt få in vanan. Framtiden skulle vinna på det.

Debattörer
Elever i årskurs 7 på Skapaskolan i Huddinge

Barns rättigheter är viktiga, det är ett ämne som vi inte får glömma. Alla barn har självklart rätt att överleva, men vi borde vidga målen mer än så. Vår generation vill göra det bättre också för nästa generation. Vi har upplevt hur det känns att förlita oss på våra föräldrars ekonomi. Vi vet också hur det är att växa upp med en vuxengeneration som ignorerar miljöproblemen. Vi hör gång på gång hur vuxna vet bäst vilket är helt orimligt. Det är ju våra liv som påverkas, våra känslor har också betydelse. 

Så vad vill vi då? Vi vill att alla ungdomar, oavsett var vi bor i Sverige, ska få samma rätt att åka kollektivtrafik utan att våra föräldrars ekonomi blir lidande. Det kommer att bli mycket bättre för miljön om alla åker tillsammans eftersom det då släpps ut mindre koldioxid och då saktas den globala uppvärmningen ner. Vi unga skulle få mer frihet och kunna röra oss mer i vår närmiljö. Vår fritid skulle bli rikare. Dessutom skulle införandet av kostnadsfri kollektivtrafik för unga bidra till ett Sverige där barnens röster faktiskt blir hörda. Det skulle också bevisa att våra politiker tar barnkonventionen på allvar.

Det är dags att lyssna på oss ungdomar eftersom vi vet vad som är bäst för oss. Det finns ingen röst som inte är värd att höras och att lyssna är det lättaste sättet att visa respekt. Alla ungdomar borde få möjligheten att ta sig till olika platser utan att behöva oroa sig för pengar. Varför ska vi bli stoppade från att se världen för att våra föräldrar kanske inte har tillräcklig ekonomi? Varför ska vi inte hjälpas åt att få ett grönare Sverige? Vi önskar svar från våra beslutande politiker.