Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Alla arbetsplatser bör ha en alkoholpolicy

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har någon form av riskbruk av alkohol. Under juletider blir det extra svårt att stå emot suget när chefer, kollegor och vänner skålar i kapp på olika tillställningar. Därför är det viktigt att arbetsplatser har en alkoholpolicy, skriver Ingela Eriksson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Juletider är festtider. Det är glöggtillställningar, adventsmingel, julbord med sill och nubbe. Vår kultur är indränkt i alkohol och december är en intensiv alkoholmånad, både hemma och på våra jobb.

Faktum är att många arbetsplatser fortfarande ser det som en form av personalvård att bjuda på alkohol till jul. Som arbetsgivare uppfattar man sig som trevlig och generös. Samtidigt tycker en stor majoritet av anställda faktiskt att det dricks för mycket i jobbrelaterade sammanhang och de flesta tycker inte heller att alkohol är någon viktig ingrediens för sammanhållningen på jobbet. Det visar en undersökning som organisationen IQ nyligen genomfört. Men grupptrycket kan vara stort och det kan vara svårt att ändra ingrodda vanor. De som vill skåla vill gärna göra det tillsammans med andra och ofta uppstår en ”tjatkultur” som gör att traditionerna förs vidare.

Därför händer det ofta att medarbetare känner sig tvungna att dricka alkohol fastän de egentligen inte vill. Och de som väljer att inte dricka alkohol känner sig tvungna att hitta på strategier för att inte hamna utanför. Att ljuga om att man kör bil eller äter medicin blir mer legitimt än att helt enkelt säga ”Nej tack, jag tar det lugnt med alkoholen i kväll”. Man vill så gärna vara en vara en i gänget och inte hamna utanför.

För de flesta är alkoholtjatet kanske harmlöst. Men för den som försöker trappa ned på sitt drickande uppstår en destruktiv situation som gör det lätt att halka tillbaka in i ett riskbruk igen.

Hur det än är, måste vi förhålla oss till det faktum att 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har någon form av riskbruk av alkohol. Det här är inte dem vi ser på parkbänken. Det är helt ”vanliga” människor som går till jobbet och ser ut precis som vi andra. Skillnaden är bara att deras alkoholbruk – mer eller mindre omärkligt – har börjat glida allt för långt på skalan mot ett beroende.

Cheferna är inte bättre. Fyra av tio anställda har sett sin chef full på någon arbetsrelaterad tillställning. Bortsett från att det är pinsamt, tappar en sådan chef också förtroendet när det gäller att hjälpa en medarbetare att hantera ett eventuellt skadligt bruk av alkohol.

Uppenbarligen kan det vara svårt både för chefer och anställda att veta hur man ska förhålla sig till alkoholen utan att verka snål, tråkig eller oartig.

Därför är det så viktigt att det finns en alkoholpolicy på arbetsplatsen. Ett dokument som tydligt säger vad som är acceptabelt och inte, och vilka konsekvenser det får om man bryter mot reglerna brukar vara ett stort stöd både för anställda och för ledningen att förhålla sig till. Det måste framgå tydligt att alla anställda självklart ska känna sig inkluderade i jobbevenemang, oavsett vad man väljer att dricka. Det ska finnas fullvärdiga alternativ till alkohol och ingen ska behöva förklara varför man väljer dem framför alkoholhaltiga drycker.

Ingen vill vara en party pooper, men när till och med de anställda tycker att det går för långt med alkoholen på arbetsplatsen finns ingen anledning att sitta fast i förlegade vanor. Alla, både chefer och anställda, vill ju egentligen kunna se kollegorna i ögonen dagen efter.

Alna

Alna ger råd, stöd och utbildning i frågor som rör alkohol, läkemedel, droger, spel, med mera i arbetslivet. Alnas ägare och huvudmän är Svenskt näringsliv, Sveriges kommuner och landsting, Arbetsgivarföreningen KFO, IDEA (Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer), LO, TCO och Saco.