Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: Aktivister in i EU-parlamentet!

Bild: TT

Dagens ETC

Klimatalliansen uppmanar alla partier att, precis som klimatrörelsen, samlas för överlevnad. Med två år kvar har vi inte tid att gräva oss ned i ideologiska skyttegravar. Kärleken till våra barn förenar oss.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Simon Stiell, FN:s klimatchef, äntrade den 10 april scenen i Chatham House i London. Har du inte lyssnat till talet? Gör det! I slutet summerar han sitt huvudbudskap:  

”När jag säger att vi har två år på oss att rädda världen, så uppstår frågan vem är det exakt som har två år på sig att rädda världen? Svaret är: Varje person på den här planeten.”

Två år har gått sedan coronapandemin klingade ut, Ryssland påbörjade sitt storskaliga invasionsförsök av Ukraina för två år sedan och Sverige fick, för två år sedan, en ny regering. För två år sedan påpekade också en grupp forskare att det de kallade ”The Climate Endgame” var farligt outforskat. Två år sedan är alldeles nyss. Nu har vi, enligt den högsta tjänstepersonen i världen med klimatförändringarna som arbetsfält, samma tidshorisont för att ”rädda världen”. ”Mänsklighetens slutspel” ser nu ut att vara här.

Människor och medborgare förstår allvaret. I en världsomspännande undersökning svarar 86 procent att deras regeringar bör anstränga sig mer för klimatet. I EU:s egen Eurobarometer anser 58 procent av svenskarna att partierna skall prioritera klimatfrågan högst under kommande EU-val.  

I Sverige för regeringen en medvetet klimatförvärrande politik och känslan av desperation sprider sig. I EU motarbetas vår gemensamma livsmiljö systematiskt, som exempelvis när landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) bedrev övertalningskampanjer för att stoppa lagen som skulle rädda förstörd natur. Det får ilskan att nå nya nivåer. Det förskräckande står klart för allt fler. Våra livsförutsättningar motarbetas aktivt från den högsta politiska makten i landet. Ansvaret för nedmonteringarna ligger uteslutande hos ministrarna. Samtidigt går det inte att blunda för att den ideologiskt förankrade partistrukturen delar upp både politiker och medborgare i ett ”vi och dem”. Beslut blir brickor i maktspelet. Inte ett sätt att bygga ett gott samhälle. Så kan vi inte ha det!

Den splittrade partipolitikens oförmåga att möta det största hotet mot mänskligheten är en besvikelse. Detta syns tydligt i en undersökning från Varian, beställd av Klimatalliansen. Hela 48 procent av de röstberättigade är beredda att rösta på ett politiskt alternativ som överordnar klimatfrågan. Detta sker samtidigt som klimatrörelsen visar en aldrig tidigare enighet och energi. Nästan 1 500 rebellmammor omringade Riksdagen med en fyra kilometer lång stickad 1,5-gradersgräns. Samma helg höll Fridays for future en stor manifestation. Och Extinction rebellion har nyligen avslutat fem aktionsdagar i Stockholm. I slutet av maj sjösätts en 130 klimat- och social rättviseorganisationer stor aktionsvecka. Klimatrörelsen är ett ekosystem av rörelser som nu växer och kommer samman. Alla med den gemensamma viljan att säkerställa en levande planet.   

Nu kommer resultaten. Återställ våtmarker, som gjort sig kända genom att sitta ned på motorvägar, lämnar nu dessa vägar. Målsättningen att göra våtmarkerna till ett prioriterat politikområde har uppnåtts. Alla Sveriges riksdagspartier vill nu återställa torrlagda våtmarker. Dessa aktivister har alltså på mindre än två år lyckats med det som inte något riksdagsparti klarat under flera decennier.

Låt Sveriges alla 21 platser i EU-parlamentet besättas av klimataktivister från det politiska livets alla hörn.

Den aktivistiska kraften är en kraft att räkna med. Den behöver inte bara få utlopp på gatan, utan också i EU-parlamentet. Klimatalliansen är inte ett parti utan en samlingsplats för de aktivister, i bred bemärkelse, som förstått klimatkatastrofens bråddjup och de skador som uppstår i dess väg. Ambitionen är att ta sig in i den europeiska maktens centrum. Kandidaternas metoder är vitt skilda, men det laserskarpa fokuset detsamma. Vår gemensamma ansträngning kan rädda oss från de värsta konsekvenserna. Det är hoppfullt.

Klimatalliansen uppmanar alla partier att, precis som klimatrörelsen, samlas för överlevnad. Med två år kvar har vi inte tid att gräva oss ned i ideologiska skyttegravar. Kärleken till våra barn förenar oss. Låt Sveriges alla 21 platser i EU-parlamentet besättas av klimataktivister från det politiska livets alla hörn.

Gudrun Schyman, talesperson Klimatalliansen

William Grönlund, talesperson Klimatalliansen

Pontus Bergendahl, talesperson Klimatalliansen

Stefan B Nilsson, kandidat Klimatalliansen

Marianne Börje , kandidat Klimatalliansen

Rufus Rune, kandidat Klimatalliansen

Janine O’keeffe, kandidat Klimatalliansen

Ämnen i artikeln