Debatt. .

2021-03-03 02:00
Valter Mutt och Peter Bodach-Söderström. Privat
Valter Mutt och Peter Bodach-Söderström.
Puffetikett
Dagens ETC

Adrenalinet rann till för alla k-gubbarna

Sverige har elbrist! Du kan inte dammsuga, snart stänger fabrikerna. Debatten har blivit osaklig, konstaterar Valter Mutt och Peter Bodach-Söderström.

Ibland blir en debatt ofrivilligt komisk. Som när ett par tusen män sitter framför sina datorer och hävdar att Sverige har elbrist. Det komiska ligger givetvis i att om de hade haft rätt – något de inte har – så skulle deras datorer inte fungera.

Hur blev det så här? Hur fick vi plötsligt en debatt där inte bara gubbar på nätet utan även etablerade politiker plötsligt fick för sig att Sverige saknar el?

Låt oss ta fakta först. Sverige producerar långt mycket mer el än vi behöver och större delen av året exporterar vi el till omvärlden. Men någon gång ibland köper vi också el. Det handlar då oftast om norsk el från vattenkraft. Vid sällsynta tillfällen köper vi också el från kontinenten och då kan det slinka med lite polsk kolkraftsel. Det var den där lilla skvätten kolkraft som fick gubbarna att gå i taket. Att Sverige använde kolkraftverk var plötsligt oacceptabelt, även om det bara var en timme här och där. Gubbarna på nätet – och tyvärr även en och annan politiker – krävde nu att Sverige satsar mångmiljardbelopp på att bygga nya kärnkraftverk så vi slipper de där timmarna med el från kolkraft.

Just den här delen av debatten dog emellertid fort. Till och med kärnkraftsgubbar förstår det vansinniga i att investera i ny kärnkraft bara för att täcka upp för några timmar då och då. Men nu hade gubbarna tur. Någon snäll person på tv påpekade att elen blir dyrare på vintern och att man därför borde passa på att dammsuga när elen var billig. Någon uppmärksammade också att den elintensiva industrin brukar gå ner i aktivitet när elen är som dyrast för att istället köra för fullt när tarifferna är lägre.

Nu rann adrenalinet till för k-gubbarna. ”Det finns ingen el!” tjoade de framför sina lysande dataskärmar. ”Sverige har elbrist! Man kan inte dammsuga! Industrin står still!.”

Inget av detta var sant. Det råder ingen elbrist, det går bra att dammsuga och industrin har gott om el. Internetföretagen Facebook, Google och Amazon har alla valt Sverige för sina nya serverhallar då tillgången på el här är god och säker. Men istället för sakdebatt kring att vi ibland importerar begränsade mängder el fick vi en verklighetsfrånvänd diskussion om hotande elbrist. Man kan tycka att alla seriösa politiker borde sagt ifrån, men då somliga partier anser sig kunna vinna på att folk tror att det är elbrist valde dessa partier och deras företrädare att spela med i den här pseudodebatten. Sålunda har vi hamnat i den bisarra situationen att ett antal ledande politiker nu högljutt kräver kärnkraftssatsningar för att möta en elbrist som inte existerar.

I denna debatt har det förekommit fler felaktiga påståenden. Det första är att vindkraftverken står stilla när det är som kallast. Det andra är att kärnkraften behövs eftersom den är driftsäker och levererar ström hela tiden. I verkligheten är det nästan tvärt om. Det blåser mer på vintern än sommaren, så vindkraften levererar mest el de kalla månaderna. Faktum är att ett vindkraftverk producerar ström 90 procent av tiden.

Kärnkraften däremot står still långa tider på grund av service, säkerhetsaspekter och liknade. Ironiskt nog brukar man då ersätta den förlorade strömmen med oljekraft. Att gubbarna på nätet och en del politiker kräver ny kärnkraft för att undvika fossila bränslen är alltså mer ironiskt än de inser.

Men som vi skrev i början är en del debatter ofrivilligt komiska.