Replik. .

2019-03-29 11:25
Flyktingläger på ön den grekiska ön Lesbos.   Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Flyktingläger på ön den grekiska ön Lesbos.
Puffetikett
Dagens ETC

Action Aid Sverige: Vi kan inte stoppa resan

Vi har förståelse för de reaktioner som den här resan har väckt och som tydliggörs i debatt­artikeln, skriver Ingela Holmertz, generalsekreterare för ActionAid.

Vi har förståelse för de reaktioner som den här resan har väckt och som tydliggörs i debatt­artikeln. Likt debattörerna reagerade vi kraftigt och tog direkt avstånd då konceptet inte överensstämmer med de värderingar som ActionAid Sverige står för. Vi anser att människors utsatthet aldrig får bli en reseupplevelse. Vi bad Global Contact, som är en del av Mellanfolkeligt Samvirke/ActionAid Danmark, att omedelbart upphöra med annonseringen i Sverige. Vi har också haft en tät dialog med dem för att förmedla vilka reaktioner resan väcker och varför den är problematisk.

ActionAid Sverige ingår i den globala ActionAid-federation med 45 medlemsländer, som utgår från en gemensam global strategi, men vissa skillnader förekommer. Ett exempel på detta är denna resa. Då reseverksamheten inte bedrivs av oss, har vi ingen möjlighet att stoppa resan. Vi måste därför hänvisa frågor till Global Contact i Danmark.

Vi kommer fortsätta påverka och lyfta frågan inom ActionAid-federationen.

Ingela Holmertz 
Generalsekreterare, ActionAid Sverige