Debatt. .

2017-06-01 04:00
En palestinsk pojke säljer föremål vid Qalandia-kontrollpunkten mellan Jerusalem och staden Ramallah på Västbanken Bild: Bernat Armangue/ap/TT
En palestinsk pojke säljer föremål vid Qalandia-kontrollpunkten mellan Jerusalem och staden Ramallah på Västbanken

70 år av fördrivning och 50 år av ockupation – det är nog nu

”Sedan år 2000 har ungefär 8 000 barn fängslats. Vi kräver att Sveriges regering verkar för ett slut på ockupationen".

Israels ockupation av Palestina måste upphöra och det palestinska folket få sin frihet. En rättvis fred är den enda hållbara lösningen. Och det är bråttom. I över sjuttio år har det palestinska folket kastats mellan hopp och förtvivlan, fått löften om rättvisa från omvärlden i form av FN-resolutioner och konventioner.

I praktiken har det visat sig vara tomma ord.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I år uppmärksammas att det är 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Men palestiniernas lidande började inte för 50 år sedan, utan 2017 markerar också att det är 100 år sedan Balfourdeklarationen och 70 år sedan FNs delningsplan. 1948 blev början på palestiniernas stora katastrof, Al Nakba.

Fler än 750 000 palestinier tvingades fly sina hem och 400 byar jämnades med marken av den israeliska armén. Israel etablerades på 78 procent av det historiska Palestina och 1967 ockuperades de återstående 22 procenten.

Än i dag lever miljoner palestinier i flyktingläger runt om i världen. Under 50 år har Israel byggt upp ett system av kontroll – kuggar i ockupationshjulet. Invasioner, utegångsförbud, utomrättsliga avrättningar, husrivningar och markstölder är vardag för palestinierna under ockupationen. 

Sedan ockupationen inleddes 1967 har 800 000 palestinier fängslats. Israel har utfärdat över 1 600 militärlagar som reglerar allt i palestiniernas liv, från vilka grönsaker de får odla till vilka partier de får stödja. Nya lagar kommer till hela tiden och behöver inte offentliggöras, så många som arresteras vet inte vad de anklagas för. Varje år döms 500-700 barn i de israeliska militärdomstolarna efter att ha arresterats, förhörts och fängslats.

Sedan år 2000 har ungefär 8 000 barn fängslats. 99 procent av alla som ställs inför militärdomstol döms. 

På Västbanken finns det hundratals vägspärrar som bemannas av tungt beväpnade soldater. De ligger inte på den så kallade gröna linjen, den tänkta gränsen till Israel, utan vägspärrarna är utspridda på palestinsk mark för att hindra palestinierna att ta sig från en stad till en annan, eller till Jerusalem.

2003 började Israel bygga muren som skär kors och tvärs genom palestinska byar och städer. I juli 2004 förklarades muren olaglig av den internationella domstolen i Haag. Enligt domen skulle muren rivas och marken som den byggts på lämnas tillbaka till palestinierna som äger den. Så har inte skett, utan nu är den snart färdigbyggd. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden där minst 50 procent av befolkningen är barn och två tredjedelar är flyktingar. Drygt två miljoner människor lever instängda under blockad. Israels två senaste anfallskrig har drabbat befolkningen svårt och unga i dag växer upp helt utan trygghet eller hopp om en bättre framtid. 

I december förra året antog FN:s säkerhetsråd resolution 2334 som tydligt slog fast att de israeliska bosättningarna på ockuperad mark är olagliga. Israel ”svarade” genom att annonsera 6 000 nya bosättarhem. Israel har aldrig upphört med att expandera bosättningarna, inte ens under fredsprocessen på 90-talet. I dag bor det över 600 000 bosättare på Västbanken och i Östra Jerusalem. Förutom att de bor på stulen mark, gör de livet svårt för palestinierna genom regelbundna våldsattacker. 

Vi kräver att Sveriges regering, inte bara i ord utan också i handling, verkar för ett slut på ockupationen och för en rättvis fred. Vi uppmanar också politiska partier, organisationer och medmänniskor att sluta upp i solidaritetsrörelsen för ett fritt Palestina. 

Palestinagrupperna i Sverige 
Anna Wester, Ordförande Palestinagrupperna i Sverige (PGS). Mina Olsson, Vice ordförande Palestinagrupperna i Sverige PGS.