Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: 1,5-gradersmålet är det enda som räknas

Bild: Foto: Ahn Young-Joon/TT/AP

Dagens ETC.

Vi skriver till er som lantbrukare, herdar, skogsbrukare, hotell- och restaurangägare samt studenter från länder över hela Europa.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För några månader sedan förde vi EU inför rätta för bristerna i unionens 2030-klimatmål. Vi skulle inte göra det om det inte vore för att våra familjer, vänner, hem, traditioner och framtiden för våra barn stod på spel. För oss handlar klimatförändringar inte om diplomati eller förhandlingar på hög nivå. Det här händer oss nu och vi behöver angeläget ett Europa som skyddar oss.

Förra året förlorade Armando sin skogsmark i de portugisiska skogsbränderna. Myndigheterna förknippade offentligt skogsbrän- derna med klimatförändringar. Rennäringen är i fara på grund av renarnas förändrade livsvillkor. Sanna är inte enbart orolig för renarnas skull utan även för sina traditioner, kultur och sin generations framtid. Maurice har förlorat 44 procent av sina intäkter från lavendelodlingen de senaste sex åren som ett resultat av återkommande torka i södra Frankrike. Lavendelodlingen kan inte längre garantera tillräcklig inkomst för familjen.

Sanddynerna som skyddar färskvattenresurserna i den lilla tyska ön Langeoog är utsatta på grund av kraftigare stormar. Maike och Michael oroar sig för att de ska förlora det hotell- och restaurangföretag som de byggde upp från grunden för 20 år sedan. Vlad bor i de Karpatiska bergen. Han tar sin boskap på upp till 1 400 meters höjd för att hitta vatten och bra bete. Han säger: ”jag kan inte gå längre upp med min hjord, över 2 000 meter finns endast himlen.”

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

I Portugal drabbas Alfredos ekologiska gård av allvarlig och
mer frekvent torka. Han vet att i ett klimatförändringsscenario över 1,5°C uppvärmning, vilket är dit vi är på väg med EU:s existerande klimatmål, kommer det vara öken där hans gård står idag. De 35 familjer som arbetar på gården blir då tvungna att flytta. Ildebrandos familj har arbetat med biodlingsverksamhet i generationer. Förändringarna i blomningssäsongen och det ovanligt varma vädret gjorde att familjen förlorade 60 procent av sin produktion under år 2017. Giorgios familj har hand om ett litet bed- and breakfasthotell i de italienska Alperna vilket är helt beroende av de berömda isklättringsmöjligheterna i regionen. Temperaturförändringarna gör det farligt att isklättra vilket påverkar inkomsten för familjerna i regionen.

Allt detta händer oss just nu i vårt Europa, som ett resultat av endast 1°C temperaturökning i genomsnitt, redan mer än vad vi klarar av.

Igår påminde vetenskapen oss om att vår framtid beror på ett enda tal: 1,5. 

Det viktigaste vetenskapliga organet för klimatförändringar, IPCC, har uppmärksammat världen på klimatförändringarnas effekter som kommer att bli mycket värre om vi inte begränsar temperaturökningen till 1,5°C. Forskarna har också bevisat att en maximal ökning på 1,5°C är MÖJLIG och RIMLIG. Det här är det mest ambitiösa målet som fort- farande kan uppnås, om vi agerar snabbt.

EU bör nu agera för att skydda våra grundläggande rättigheter från de förvärrade effekterna av klimatförändringarna. Vi ber inte om kompensation, inte heller pengar. Vi menar att ett ökat agerande för klimatet är det enda sättet vi kan rädda  våra närstående, vårt levebröd, och platserna vi har bott på sedan generationer tillbaka.

Idag samlas EU:s medlemsstaters miljöministrar i Bryssel för att diskutera klimatförändringarna. Om några månader kommer EU att vara värd för FN:s klimatförändringskonferens i Katowice i Polen. Att missa denna chans att uppdatera europeiska klimatmål och policys förenliga med max 1,5°C uppvärmning kommer att ge förödande effekter för vår säkerhet, framtid och våra mänskliga rättigheter. 

Vi uppmanar beslutsfattarna i EU att lyssna på vetenskapen och höja EU:s klimatmål för år 2030 i linje med 1,5°C målet. Det här är det enda möjliga sättet att skydda medborgarna från klimatförändringarnas förvärrade effekter. Det är det enda sättet som den här generationens europeiska politiker kan bli ihågkomna som de som gjorde något medan man fortfarande kunde.

Sanna Vannar, 

Ordförande för Sáminuorra, Sverige

Maurice och Renaud Feschet,  Lantbrukare, Frankrike

Maike och Michael Recktenwald,
Hotell- och Restaurangägare, Tyskland

Vlad Petru, 

Lantbrukare och herde, Rumänien

Armando Carvalho,

Skogsägare, Portugal

Alfredo Sendim,

Lantbrukare, Portugal

Ildebrando Conceição,
Biodlare, Portugal 

Joaquim Caixeiro,

Lantbrukare, Portugal

Giorgio Elter,

Lantbrukare och Hotellägare, Italien