Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: 1 000-lappen för kvinnor går rakt in i stadens budget

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Tji fick våra äldre som på olika sätt kämpat för den välfärd vi har idag. En stor del av de pengar som skulle förbättra livsvillkoren på ålderns höst går nämligen direkt in i kommunens budget.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan fick många pensionärer en välbehövlig pensionshöjning. En tusenlapp mer för dem med de allra lägsta pensionerna har betalats ut. Min mamma var en av dem som skulle gynnas, och tillsammans gladdes vi åt tillskottet i plån­boken. 1 000 kronor betyder mycket när man levt ett liv präglat av att alltid vara på marginalen. När man måste snåla in på maten eller hemförsäkringen för att kunna köpa en ny vinterjacka är en tusenlapp på kontot mer än välkommen. Men så blev det inte. 

Samma vecka kom dessvärre beskedet från Stockholms stad: 

”Riksdagen har fattat beslut om höjda garantipensioner och bostadstillägg för de som har det. Med anledning av de här förändringarna förnyar Stockholm stad samtliga avgiftsbeslut för personer som har insatser inom äldreomsorgen.” 

Det innebär att det som var tänkt som höjd pension för dem med garantipension istället kommer att gå till att betala en högre avgift på äldreboendet.

Vi vet att könsskillnaderna i pensioner är stora – ungefär 7 000 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndigheten. Kvinnor har lägre lön genom arbetslivet och deltidsarbetar mer, ofta för att ta hand om barn. Av alla kvinnor som går i pension idag får drygt hälften garantipension. De allra flesta med riktigt låga pensioner, som bara har den lagstadgade miniminivån kvar efter att de betalat avgifterna på äldreboendet, är just kvinnor. Det betyder att det nu är dessa kvinnor som nu bidrar mest till att öka kommunernas intäkter. Och några ynka hundra kronor blir kvar av den utlovade tusenlappen.

Så för min mamma, och alla andra som bor på ett äldreboende i Stockholm eller har en insats inom äldreomsorgen, går en stor del av de pengar som skulle förbättra livsvillkoren på ålderns höst rakt in i kommunens budget. 

Tji fick våra äldre som på olika sätt kämpat för den välfärd vi har idag. 

Förslag från den grönblå majoriteten, bestående av Miljöpartiet och Alliansen, för att säkerställa att de äldre får sina pengar lyser med sin frånvaro.

Våra mammor är värda en politik där nationella förändringar som syftar till att förbättra tillvaron också sipprar ner och gör skillnad i det verkliga livet. Inte ett kommunalt styre som direkt tar ut mer i avgift för sin äldreomsorg.

 Vårt löfte till stockholmare är att vi alltid kommer att stå på kvinnornas och de mest utsattas sida. Våra äldre förtjänar mer. 

00:00 / 00:00