Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Misshandeln är ett blodigt bevis på att Sverige bör ge Mehr skydd

Dagens ETC.

Vi vädjar än en gång till Migrationsverket att skyndsamt den armeniska journalisten Mehr Sahakyan och hans familj laglig rätt att uppehålla sig i Sverige, skriver flera organisationer och debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi var många som reagerade med bestörtning när den armeniska journalisten Mehr Sahakyan utvisades från Sverige trots att han fruktade för sitt liv. Nu har han misshandlats svårt i Armenien och tvingas leva gömd i landet. Därför vädjar vi än en gång till Migrationsverket att skyndsamt ge familjen Sahakyam laglig rätt att uppehålla sig i Sverige, skriver flera organisationer och debattörer.

När den armeniska journalisten Mehr Sahakyam tvångsutvisades i januari var vi många som reagerade med bestörtning. Dels för att Mehrs två små barn har mycket stark anknytning till Sverige – de har levt hela respektive halva sitt liv här. Dels för att processen som ledde fram till utvisningen är full av tveksamma beslut och märkliga missförstånd.

Men framför allt blev vi bestörta för att vi visste att en utvisning till Armenien var förenat med livsfara för Mehr. Liksom många andra granskande journalister i Armenien har Mehr fått uppleva hot, trakasserier och grovt våld – allt utfört av personer med kopplingar till den korrupta makt som dessa journalister granskar.

Armeniens polismakt och rättsväsende är i bästa fall oförmögna och i värsta fall direkt ovilliga att skydda journalister. Korruption och attacker mot journalister är vardag. Från denna livsfarliga situation tvingades Mehr och hans familj att fly – och till samma livsfarliga situation tvingades Mehr tillbaka, efter att Migrationsverket bedömt hotbilden mot honom som otillräcklig för att bevilja asyl.

Nu har våra farhågor besannats. Efter att ha lyckats leva gömd i drygt en månad attackerades Mehr av okända gärningsmän och misshandlades svårt. Av rädsla för repressalier vågar han inte ta sig till ett sjukhus utan gömmer sig på hemlig adress. När skadorna har läkt ska han återigen försöka fly landet. Denna livsfarliga flykt är i dagsläget hans enda väg till ett värdigt liv och hans enda chans att återse sin familj, som lever gömda i Sverige under svår psykisk press.

Uppenbart är nu att det föreligger starka skäl att bevilja Mehr Sahakyam och hans familj uppehållstillstånd. De har genomlidit fler umbäranden än någon ska behöva genomlida, och med misshandeln av Mehr som ett sista blodigt bevis på hans utsatthet vädjar vi nu till Migrationsverket att skyndsamt ge familjen Sahakyam laglig rätt att uppehålla sig i landet.

Stina Dabrowski, ordförande Publicistklubben

Jonas Nordling, ordförande Svenska Journalistförbundet

Simon Mogren, ordförande Ung Media Sverige

Ludvig Boman, poet och aktivist

Björn Lindgren, riksdagskandidat (MP)

Martin Schibbye, journalist

Henrik C Enbohm, ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

Kritisk mot regimen

• Mehr Sahakyam kom till Sverige med sin familj 2009 och sökte asyl på grund av den förföljelse och hotbild som fanns mot honom efter att han skrivit kritiskt om regimen i Armenien. Migrationsverket avslog hans ansökan eftersom de ansåg att landets polis kunde skydda honom.

• Mehrs fru och två barn, en treårig pojke född och uppväxt i Sverige samt en åttaårig flicka, lever i dag gömda i Sverige under hot om utvisning.

• I januari 2014 publiceras ett upprop för honom i Dagens ETC där bland annat Svenska Journalistförbundet, Svenska PEN och Reportrar utan gränser krävd att han skulle få stanna i Sverige.

• Information om fallet och stödinsatserna för Mehr och hans familj finns samlade på stoppautvisningen.blogspot.se.