Krim.

2016-01-04 15:00
 • Raisa Akatovas lilla lägenhet på 34 kvadratmeter består av ett rum, kök och toalett. Hon skulle gärna flytta till en tvårumslägenhet. Bild: Donald Boström
  Raisa Akatovas lilla lägenhet på 34 kvadratmeter består av ett rum, kök och toalett. Hon skulle gärna flytta till en tvårumslägenhet.
 • Bild: Donald Boström
 • Raisa Akatova tjänar 15 000 rubel i månaden. Bild: Donald Boström
  Raisa Akatova tjänar 15 000 rubel i månaden.
 • ”En dag yttrade jag mig framför kollegor om vad jag tycker om att Ryssland tagit Krim på det här sättet, och berättade att jag är emot det. Då blev jag kallad till min arbetsgivare som hotade att säga upp mig.” Bild: Donald Boström
  ”En dag yttrade jag mig framför kollegor om vad jag tycker om att Ryssland tagit Krim på det här sättet, och berättade att jag är emot det. Då blev jag kallad till min arbetsgivare som hotade att säga upp mig.”
 • Bild: Donald Boström
 • Det är bara mamma Evelina som håller Raisa Akatova kvar på Krim. Bild: Donald Boström
  Det är bara mamma Evelina som håller Raisa Akatova kvar på Krim.

Vardag på Krim

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Krim efter att ryssarna kom och ”På Krim finns ingen antisemitism”

Hot om uppsägning

Raisha berättar att många i hennes närhet ser den nu-varande situationen på Krim som temporär och tror att både ekonomin och samhället i stort kommer att bli bättre. Men Raisa håller inte med.

– En dag yttrade jag mig framför kollegor om vad jag tycker om att Ryssland tagit Krim på det här sättet. Jag berättade att jag är emot det. Då blev jag kallad till min arbetsgivare som hotade att säga upp mig om jag inte slutade prata på det viset.

Med de få vänner hon har kvar här i Simferopol pratar hon bara om det sociala livet och hoppar över det politiska. Det är lättare så.

– Nu är jag bara en vanlig fattig kvinna, säger hon och serverar mer te.

Raisa berättar att hon ser fram emot att gå in pension. Förutom en man som hon träffar lite då och då, har Raisa bara mamma Evelina som håller henne kvar här på Krim. Därför planerar hon att flytta till Israel när hon fyllt 62 år.

– Pensionen jag kommer att få ut här på Krim blir låg, det ska vara bättre i Israel. Jag har ju ingen släkt kvar här och jag känner redan många i Israel. Men det ryktas om att pensionsåldern kommer att höjas under ryskt styre. Det gillar jag inte, säger Raisa Akatova.

Donald Boström och Annica Ögren belyser i en serie reportage i Dagens ETC politiken och livet för människorna på Krim. Det här är den tredje delen.