Utrikes.

2014-12-15 15:58
 • I New York marscherade uppemot 30 000 personer uppför Femte avenyn omgivna av Manhattans julpyntade butiksfasader. Bild: Helena Gustavsson
  I New York marscherade uppemot 30 000 personer uppför Femte avenyn omgivna av Manhattans julpyntade butiksfasader. Bild: Helena Gustavsson
 • Justin B Jones. Bild: Helena Gustavsson
  Justin B Jones.
 • "Jag betalar skatt till polisen och CIA och jag vill inte betala för mord", säger Lisa Jarnot, här med Beatrice. Bild: Helena Gustavsson
  "Jag betalar skatt till polisen och CIA och jag vill inte betala för mord", säger Lisa Jarnot, här med Beatrice.
 • "Hela världen ser USA som ett land av dubbelmoral", säger Demma Rodriguez. Bild: Helena Gustavsson
  "Hela världen ser USA som ett land av dubbelmoral", säger Demma Rodriguez.
 • Bild: Helena Gustavsson

”Polisens övervåld är ett massmord på svarta män”

Uppemot 30 000 personer protesterade i helgen mot polisvåld i New York. 
   – Om vi inte kan få vår egen regering att lyssna så kan vi iallafall visa resten av världen vad som händer här i USA, säger Justin B. Jones, en av marschens deltagare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

(New York) Protesterna mot rasism inom rättsväsendet och polisvåld fortsatte under helgen i på flera håll i USA. I Washington hölls en stor demonstration som samlade tiotusentals människor. I New York marscherade uppemot 30 000 personer uppför Femte avenyn omgivna av Manhattans julpyntade butiksfasader.

Protesterna gäller framför allt två fall där svarta män avlidit i samband med ingripanden av vita poliser: Michael Brown som sköts till döds i Ferguson och Eric Garner som dog efter ett strupgrepp från en New York-polis. Inget åtal kommer att väckas i något av fallen. I Eric Garners finns en video med polisingripandet och obduktionen har slagit fast att greppet runt halsen var dödande. Polisens egna regler förbjuder sådana grepp. Trots det ställs ingen till svars och frustrationen är stor hos många.

En av de som protesterade i New York är Justin B Jones. Han håller upp en skylt med siffran elva.

– Det är antalet gånger som Eric Garner sa ”jag kan inte andas”, förklarar han.

”Bara en droppe i havet”

Många i demonstrationståget ropade ”I can’t breathe”, andra bar t-shirts eller plakat med texten ”black lives matter”.

I Eric Garner-fallet har en lokal jury på Staten Island tagit beslutet att inte väcka åtal. Många kritiker menar att en del av problemet är att lokala åklagare med starka band till poliskåren ska driva den här typen av mål. Justin B. Jones håller med, han vill se en utomstående organisation utreda poliser som misstänks för brott. Den senaste tidens dödliga ingripanden är bara en droppe i havet, menar han, och tillägger att det inte bara är svarta som drabbas.

– Amerikanska indianer är den grupp som löper störst risk att dödas av polis, säger han men påpekar också att han själv som ung svart man kan känna sig rädd.

Problemet har varit känt länge men ingen vill ta tag i det, menar han.

– Om vi inte kan få vår egen regering att lyssna så kan vi i allafall visa resten av världen vad som händer här i USA.

”Is my son next?”

Även Demma Rodriguez säger att protesten är ett sätt att visa omvärlden att alla amerikaner inte är nöjda med den rådande situationen.

– USA presenterar sig som ett jämlikt land men hela världen ser USA som ett land av dubbelmoral.

Demma Rodriguez efterlyser ett rättssystem där poliser inte skyddas från ansvar. Hon håller upp en skylt som undrar om hennes son är näst på tur. ”Is my son next?”

– Det pågår ett massmord på svarta män, säger hon och stämmer åter in i protestmarschens ramsa: ”How many kids have you killed today — NYPD KKK!”

Det senaste uppmärksammade fallet av unga svarta män som dödats av polis är den tolvårige Tamar E Rice. Pojken gick runt i en lekpark i Cleveland med en luftpistol i handen när han sköts.

Lisa Jarnot har tagit med sig dottern Beatrice till marschen i New York. Hon säger att dottern hörde de vuxna prata om Eric Garner-fallet och började ställa frågor. Både Beatrice och vännernas barn fick följa med på protestmarschen.

– Kanske förstår de inte allt men jag tror att de förstår att folk inte borde skada varandra, säger Lisa Jarnot.

Hon vägrar finansiera det nuvarande systemet via skattsedeln.

– Jag betalar skatt till polisen och CIA och jag vill inte betala för mord, säger hon och syftar även på den uppmärksammade tortyrrapport som släpptes för en dryg vecka sen.

Krav på att polisen åtalas

New Yorks borgmästare Bill de Blasio lovade redan efter Eric Garners död i juli att New Yorks poliser ska få ytterligare utbildning. Poliser har också på försök börjat förses med kroppskameror.

– Polisen måste få ny träning. Men de som gör fel måste också kunna åtalas, säger Lisa Jarnot.

Bill de Blasio har efter Eric Garners död gjort uttalanden som inte uppskattas av alla inom poliskåren. Borgmästaren har till exempel berättat hur han pratat med sin 17-årige son, som är till hälften afroamerikansk, om hur han ska bete sig om han någonsin stöter på poliser. Ett samtal som de Blasio säger att han knappast behövt ha med en vit son. En av New Yorks polisorganisationer, Patrolmen’s Benevolent Association, vill nu porta borgmästaren från medlemmarnas begravningar eftersom de anser att han inte uttryckt nog respekt för polisernas uppoffringar.