Desinformation och kulturkrig efter strömavbrottet i Spanien
Dagens ETC
Det omfattande strömavbrott som drabbade Spanien den 28 april har även blivit grogrund för en snabb spridning av desinformation och konspirationsteorier.
Myndigheterna uppmanar allmänheten att endast lita på officiella källor för att undvika att bli vilseledda av falska uppgifter – men sådana har ändå spridits hela vägen till Sverige.
Strömavbrottet inträffade vid 12.30 på måndagen, då 15 gigawatt elproduktion plötsligt kopplades bort inom fem sekunder.
Detta ledde till att nästan hela Spanien samt delar av Portugal och södra Frankrike stod helt utan el. Händelsen är fortfarande under utredning och myndigheterna har ännu inte publicerat en fullständig förklaring till orsakerna.
Detta har snabbt blivit grogrund för rykten och konspirationsteorier. Guillermo Infantes, journalist på faktagranskningstjänsten Newtral.es, påpekar i en text på sin sajt att kriser ofta får människor att söka förklaringar på egen hand, särskilt när myndigheterna inte ger tillräckligt med svar.
– Kriser är den perfekta miljön för spridning av desinformation. När människor är osäkra söker de svar, och om de inte får tydliga svar från myndigheter eller medier, vänder de sig ofta till alternativa källor, även om dessa inte är pålitliga, säger Infantes senare i teveprogrammet La Sexta.
Många som sprider falsk information har inte som mål att informera, utan snarare att destabilisera och skapa rädsla. I ett osäkert klimat är det lättare för påstådda ”sanningar” att vinna fotfäste, menar Guillermo Infantes – och lägger till att detta kan få allvarliga konsekvenser för samhället.
Ett exempel på desinformation är ett falskt citat från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, där hon påstås ha sagt att elavbrottet var ”en direkt attack mot Europas suveränitet”. Detta citat har bekräftats vara falskt och finns inte på von der Leyens officiella kanaler.
Sjukvårdspersonal omplacerar en patient i ett sjukhus i Pamplona under måndagen massiva strömavbrott i Spanien.
Bild:
Miguel Oses/AP/T
Falska nyheter nådde Sverige
En annan falsk nyhet påstod att en cyberattack från Ryssland var orsaken till elavbrottet, och att von der Leyen skulle ha lovat ett svar präglat av ”enighet, beslutsamhet och motståndskraft”. Även denna nyhet visade sig vara en välgjord bluff. Paula Pinho, talesperson för Europeiska kommissionen, såg sig tvungen att gå ut i internationell press och avfärda artikeln som manipulation.
Franska elnätsoperatörer har dessutom fått dementera rykten om att en brand i Frankrike skulle ha orsakat avbrottet. Till och med nyhetsbyrån Reuters spridde en falsk uppgift om att orsaken var en ”sällsynt och framkallad atmosfärisk vibration” i Spanien, vilket senare bekräftades som felaktigt. Detta hann dock rapporteras även i Sverige via TT och Omni, bland andra.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez uppmanade redan på måndagen allmänheten att vara kritiska mot tvivelaktiga källor och att enbart följa information från officiella vägar, men då hade ryktena redan spridits internationellt via vanligtvis trovärdiga nyhetsbyråer. Under ett tal på måndagskvällen varnade han för att desinformation kan leda till polarisering och skapa onödig oro i samhället.
– Låt oss inte tro på information från tvivelaktiga källor. Vi vet att sådana här kriser är grogrund för desinformation, vilket leder till polarisering och oro, sade Sánchez.
I en matbutik i Barcelona använder man mobiltelefonens ficklampa för att rädda de livsmedel som går att rädda.
Bild:
Emilio Morenatti/AP/TT
Eldar på kärnkraftsdebatten
Elavbrottet har också fördjupat den pågående kulturella konflikten om kärnkraftens framtid i Spanien. Den nuvarande regeringens energiplan, som stöds av EU, innefattar ett tidsschema för nedläggning av de fem kärnkraftverken i landet. Men både det konservativa partiet PP och högerextrema Vox har motsatt sig planen och förespråkar istället en fortsatt drift av kärnkraften.
Alberto Núñez Feijóo, ledare för PP, kritiserade på tisdagen nedläggningsplanerna och hävdade att det finns ett akut behov av reservenergi, där kärnkraften skulle spela en viktig roll. Han hävdade att även om Spanien har mycket förnybar energi, är denna fluktuerande och inte tillräcklig för att säkerställa landets energiförsörjning.
Pedro Sánchez svarade senare och avfärdade dessa påståenden, och sa att strömavbrottet inte orsakades av en brist på kärnenergi.
Förnybara energikällor, som sol och vind, har under den senaste tiden stått för en allt större andel av Spaniens elproduktion. Just innan strömavbrottet täckte förnybara källor cirka 70 procent av landets elbehov, medan endast fyra av de sju kärnreaktorerna var i drift.
Men kärnkraften har svårt att konkurrera med de förnybara källorna, både på grund av lägre priser och den höga kostnaden för hantering av radioaktivt avfall. Vissa kärnkraftsförespråkare hävdar dock att detta enbart beror på de höga skatter och avgifter som kärnkraften tvingas betala.
Bild:
Miguel Oses/AP/TT
Kritik mot regeringen
I kölvattnet av detta har PP föreslagit en lagändring i kongressen för att förhindra den planerade nedstängningen av kärnkraftverken, med hänvisning till den ”geopolitiska situationen”.
Detta har fått regeringen att svara att det inte finns något konkret förslag från elbolagen om att förlänga nedläggningstidsplanen, och att det inte är en fråga om brist på kärnkraft, utan snarare om den ekonomiska konkurrensen från förnybar energi. Regeringen hänvisar med andra ord till den fria marknaden och att kärnkraftsbolagen inte står pall konkurrensen.
Strömavbrotten och efterföljande debatt har hur som helst fördjupat den ideologiska och kulturella klyftan i Spanien, där frågan om kärnkraftens framtid är central för politisk och samhällelig debatt.
Regeringen, ledd av socialdemokraten Pedro Sánchez, anklagas dock för att själva tillhandahålla för få och för svävande uppgifter, vilket banar väg för sagda spekulation och desinformation.
Denna kritik framförs bland annat på ledarplats i den socialdemokratiska tidningen El País.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.