Hoppa till innehållet

Joakim Medin

Advokaten positiv trots fällande dom: ”Ett bra resultat”

Joakim Medins advokat Veysel Ok.

Joakim Medins advokat Veysel Ok.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC

Medins advokat är, trots fällande dom, positiv.

– Han borde ha frikänts, men i den turkiska realiteten är det inte lätt att frikänna någon som anklagas för att ha förolämpat presidenten.

Kommentera

Joakim Medin döms till villkorlig dom för förolämpning av presidenten. Det är ett bra resultat, säger Veysel Ok, Joakim Medins advokat. 

– Han borde ha frikänts, men i den turkiska realiteten är det inte lätt att frikänna någon som anklagas för att ha förolämpat presidenten. Det är inte 100 procent positivt, men det är bra. 

Var det en rättvis rättegång?

– Domaren försökte vara rättvis, men det var väldigt kaotiskt med tolkarna. 

Joakim Medin kommer att sitta kvar i fängelse tills det andra åtalet för medlemskap i en terrororganisation går upp i rätten. 

Vad betyder det här resultatet för hans nästa rättegång?

– De två åtalen har ingenting med varandra att göra. 

Vad är nästa steg i arbetet?

– Vi har rätt att överklaga. Nu väntar på beslut från författningsdomstolen och att få ett datum för nästa rättegång.

På Twitter/X påminner Veysel Ok om löftet till journalister under morgonen från Turkiets justitieminister: 

”I morse, när journalister frågade justitieministern om Joakim, sa han: ’Om han höll sig inom journalistikens gränser kommer han inte att straffas. Det får det oberoende rättsväsendet avgöra.’ Joakim har agerat inom journalistiska gränser. Det finns ingen anledning att hålla en svensk journalist frihetsberövad i Turkiet och hindra honom från att återvända till sin gravida fru.”

– Jag hoppas att de kommer att bestämma ett datum snart, så att han kan åka hem och se sin fru och sitt barn när det kommer, säger Veysel Ok till Dagens ETC.

– Alla i rättssalen idag – såväl svensk som turkisk media – förstod att det Joakim har gjort är sann journalistik.

Veysel Ok är en del av den turkiska advokatorganisationen Media law and studies association (MLSA), som har stämt den turkiska staten på fem miljoner lira, cirka 1,2 miljoner kronor. 

Organisationen menar att flera av Medins rättigheter har kränkts allvarligt i samband med gripandet, inklusive rätten till frihet och säkerhet, rätten till en rättvis rättegång, yttrande- och pressfrihet samt rätten till privatliv och familjeliv. 

Relaterade artiklar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.