Utrikes.

2018-10-11 09:20
Jeanne Ponte är en av initiativtagarna till bloggen #MeTooEP, där anställda från europaparlamentet anonymt vittnar om sexuella ofredanden och trakasserier de ska ha utsatts för på sin arbetsplats. Bild: Privat och Fredrik Persson/TT
Jeanne Ponte är en av initiativtagarna till bloggen #MeTooEP, där anställda från europaparlamentet anonymt vittnar om sexuella ofredanden och trakasserier de ska ha utsatts för på sin arbetsplats.
Puffetikett
Dagens ETC

Nytt #metoo-upprop från EU-anställda: ”Något är fel med systemet”

Anställda inom Europaparlamentet vittnar om maktmissbruk och sexuella trakasserier som inte tas på allvar. Nu lanseras därför bloggen #MeTooEP där de anonyma vittnesmålen om övergrepp strömmar in.

Visselblåsaren Jeanne Ponte har själv vittnat om övergreppen:

”En assistent, som jag, kan förlora sitt jobb från den ena dagen till den andra”, säger hon till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I tisdags lanserades bloggen #MeTooEP, i vilken anställda från Europaparlamentet anonymt vittnar om sexuella ofredanden och trakasserier de ska ha utsatts för på sin arbetsplats. De anställda bakom initiativet skriver att de kräver ett fullständigt genomförande av Europaparlamentets resolution mot sexuella övergrepp och trakasserier i EU, som röstades igenom av parlamentet för ett år sedan.

De kräver också att en oberoende utredning av arbetet inom de två rådgivande kommittéerna som handlägger anmälningar om trakasserier och övergrepp inom Europaparlamentet samt en obligatorisk utbildning om respekt och värdighet på arbetsplatsen för alla anställda, inklusive ledamöterna i parlamentet.

Hierarkisk arbetsplats

Jeanne Ponte, assistent till den socialistiske franska parlamentsledamoten Edouard Martin, har själv blivit utsatt för sexuella trakasserier och är en av initiativtagarna till bloggen.

– Parlamentet är en väldigt stor och hierarkiskt uppbyggd arbetsplats med över 7 000 anställda. Trots det finns det idag ingen, inte en enda person, som har lämnat in en formell anmälan om sexuella trakasserier. Det här betyder såklart inte att dessa saker inte sker, utan är ett tecken på att något är fel med tilliten inom systemet, säger hon.      

Själv ska Jeanne Ponte ha blivit upptryckt mot väggen i en korridor av en parlamentsledamot som tafsat på henne och sagt att han tyckte hon var vacker och att han ville bjuda ut henne på en drink.

– Såna här saker händer inom den här institutionen, men kvinnorna som utsätts litar inte på kommitten som utreder detta, eftersom den är sammansatt av ledamöter, i stället för av jurister och andra oberoende experter, säger hon.         

Kan bli av med jobbet

En orsak till att de utsatta inte anmäler övergreppen är att de är rädda att förlora sina jobb, framhåller Jeanne Ponte.

– Ingen anmäler de här övergreppen eftersom de är rädda för att förlora sina jobb. Anställningsförhållandena är väldigt dåliga. En assistent, som jag, kan förlora sitt jobb från den ena dagen till den andra om hon klagar.

Sedan Jeanne Ponte först gick ut med att hon utsatts för sexuella övergrepp i EU-parlamentet, under 2014, har hon mottagit vittnesmål från hundratals andra kvinnor, som hört av sig till henne.

– Jag blev något av visselblåsaren från Bryssel. Många av dem som hörde av sig bad mig om hjälp och jag kände att jag inte kunde ignorera deras utsatthet. Därför har vi nu startat den här bloggen, för att synliggöra vad som pågår, säger hon.    

Vad som krävs för att situa­tionen ska bli bättre för de an­ställda i Europaparlamentet är bland annat att arbetsvillkoren förbättras, konstaterar Jeanne Ponte.

– Sedan behöver vi också en formell definition av vad sexuella övergrepp innebär. Det finns idag en populär uppfattning om att de här männen ”bara skämtar”, eller att ”de bara flirtar lite”. Men det är skitsnack! Vi måste därför bli bättre på att slå fast var gränsen går, avslutar hon.

Läs vidare på nästa sida: Vittnesmål från bloggen #MeTooEP