Opinion. .

2014-08-23 20:39
  • Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen.  Bild: Drago Prvulovic/TT
    Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen.
  • Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen.  Bild: Drago Prvulovic/TT
    Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen.

"Nazisterna borde inte ha fått demonstrera"

Fem motdemonstranter skadades svårt – efter dagens misslyckade polisinsats. Det var inte ett rimligt pris för att sex nazister skulle få ha ett torgmöte. Det skriver journalisten Malin Krutmeijer som var på plats under lördagens demonstration i Malmö.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Jag räknade till sex nazister på Limhamns torg i eftermiddags, inklusive partiledaren Stefan Jacobsson. På plats var också runt tvåtusen personer som inte tyckte att tvättäkta rasistisk agitation borde få framföras oemotsagd. Fyrahundra poliser skulle garantera de sex nazisterna deras yttrande- och mötesfrihet. Resultatet blev att nazisterna oskadda kunde framföra sin ideologi, medan fem motdemonstranter ligger svårt skadade på sjukhus efter att ha blivit nedridna av polisen. En person fick benet överkört av en polisbuss. En vän till mig såg en människa blöda våldsamt från hals och huvud, jag såg bara blodpölen på marken efteråt. Men jag mötte flera med provisoriska, blodiga bandage runt huvudet på vägen bort från torget, och jag såg en man, oförmögen att gå, bäras bort av andra demonstranter.

Var detta verkligen ett rimligt pris för att sex personer skulle få ha ett rasistiskt torgmöte?

Nej, det var det inte. Svenskarnas parti borde inte ha fått mötestillstånd. Det finns problem med att neka vissa politiska grupperingar denna rättighet – vilka andra skulle kunna drabbas? – men här handlar det om antidemokrater som hetsar mot folkgrupp. De har udden riktad mot människor som inte är vita eller har en bakgrund någon annanstans än i västvärlden. Och ja, det är personligt. Jag tror inte det går att överskatta det obehag och den rädsla som väldigt många människor känner inför den öppna, ideologiska rasismen. Med all rätt: för bara några månader sedan misshandlade medlemmar i Svenskarnas parti flera personer svårt i Malmö, en var nära att dö. Detta är grupper med en historia av våld. Och de för våld med sig vart de än kommer.

Den groteska situation som 2 400 människor befann sig i, i Malmö i eftermiddags, kommer att upprepas. Polisen blir alltmer desperat, antirasisterna blir alltmer frustrerade. Och allt färre kommer att våga gå ut och visa sin avsky för den organiserade rasismen, när risken att hamna i bråk ökar. Det är ett värre demokratiproblem än att inte garantera nazister mötestillstånd.

 

Fri journalistik är inte gratis – bli prenumerant!

Den här artikeln är finansierad av Dagens ETCs prenumeranter. Utan betalande läsare blir ingen journalistik fri. Prenumerera du också. Du kan få tidningen både digitalt och som morgontidning på papper.