Nyheter.

2021-02-11 15:55
  • Vänsterpartiet vill att landets barnfamiljer åter ska kunna ta del av det särskilda coronastödet. Bild: TT/Hasse Holmberg
    Vänsterpartiet vill att landets barnfamiljer åter ska kunna ta del av det särskilda coronastödet.
  • Ida Gabrielsson, Vänsterpartiet. Bild: Janerik Henriksson/TT
    Ida Gabrielsson, Vänsterpartiet.
Puffetikett
Dagens ETC

V: Återinför coronastöd för barnfamiljer

Barnfamiljer med låg inkomst fick ett extra bostadsbidrag för att klara coronakrisen under 2020. Men till skillnad från många andra stöd förlängdes det inte efter årsskiftet. Nu vill Vänsterpartiet att politiken säkrar utsatta familjers situation igen.

– Man fortsätter ge stöd till andra delar av samhället, och ingenting har förändrats för barnfamiljerna nu mot för hur det såg ut i juli, säger Ida Gabrielsson (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mellan den 1 juli 2020 fram till årsskiftet fick barnfamiljer med bostadsbidrag en tillfällig höjning av bidraget med 25 procent. Höjningen omfattade 139 000 barnfamiljer och innebar att familjerna kunde få upp till 1325 kronor extra varje månad. Majoriteten av dem som fick det extra stödet, 6 av 10, var ensamstående mammor.

Åtgärden gällde som många andra coronaåtgärder fram till årsskiftet, men till skillnad från exempelvis höjd a-kassa, tillfälliga regler för sjuk- och föräldrapenning, omställningsstöd och permitteringsstöd för företag förlängdes det inte.

Flera hjälporganisationer har larmat om att situationen för barnfamiljer med låg inkomst är svår under pandemin. Fler vabbdagar, begränsad möjlighet att ta extrajobb, sjukskrivningar och permitteringar har gjort att exempelvis Stadsmissionen sett en ökning av personer som behöver hjälp för att klara hela månaden, inklusive barnfamiljer.

”Svårt att säga nej”

Nu vill Vänsterpartiet återinföra det extra bostadsbidraget för barnfamiljer.

– Vi ser hur barnfamiljer med låga inkomster har det extremt tufft nu under pandemin. Det är en av de grupper som har det allra tuffast och då måste vi som samhälle gå in och se till att de tar sig igenom pandemin. Det är politikens skyldighet, säger partiets vice ordförande Ida Gabrielsson.

I första hand föreslår de att bidraget ska höjas likadant som mellan juli och årsskiftet.

– Vi kommer att fokusera på att få med oss de andra partierna på det. Sen hade vi gärna sett ett mer omfattande stöd, säger Ida Gabrielsson.

Tror på stöd i riksdagen

Förslaget behöver majoritet i riksdagen för att gå igenom, något som Ida Gabrielsson tror att de kommer få.

– Jag ser det som svårt för de andra att säga nej till det här. Man fortsätter ge stöd till andra delar av samhället, och ingenting har förändrats för barnfamiljerna nu mot för hur det såg ut i juli, säger hon.

Ett problem för många av barnfamiljerna som skulle få del av stödet under 2020 var att socialtjänsten i flera kommuner drog av samma summa på försörjningsstödet som familjen fick som extra bostadsbidrag. Resultatet blev då att socialtjänsten fick de extra pengarna och barnfamiljerna blev utan.

– Där måste regeringen gå ut tydligt med att det här får inte dras bort, säger Ida Gabrielsson.