Kommentar/Andreas Gustavsson.

2019-11-11 11:17
Foto: Faksimil
Puffetikett
Dagens ETC

Skamligt när S-debattörerna säljer sig till Patrik Engellaus tvivelaktiga SD-propaganda

På måndagen fick alla Svenska Dagbladets prenumeranter en bilaga från ”Den nya välfärden”. Den hävdar att politiker måste lyssna till folket, att migration skadar Sverige och att det är förkastligt att marginalisera Sverigedemokraterna.

S-märkta profiler som Lotta Gröning och Widar Andersson lånar ut sina tjänster. Men bakom den här kampanjen ligger en ljusskygg stiftelse som leds av 74-årige miljonären Patrik Engellau, från ett townhouse på Östermalm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så var det dags igen. Stiftelsen som kallar sig Den nya välfärden har köpt in sig med en bilaga i Svenska Dagbladet. Här finns debattörerna som envisas med att kalla sig socialdemokrater men mest lånar ut sig till motståndarsidan. Här finns rösterna som bara kan stämplas vänster just i sådana här sammanhang, när de ska bekräfta utpräglat borgerliga – och migrationskritiska – föreställningar om att det även inom denna ”vänster” finns en stark men tystad opposition vad gäller eliternas iver att mångfaldsprägla Sverige. Här gnäller företagare om det vansinniga skattetrycket.

Lotta Gröning skriver om den ”stora manipulationen av demokratin”, som är att många partier fortsatt har problem att samarbeta med det rasistiska Sverigedemokraterna och istället söker andra lösningar: ”I en diktatur skulle det vara risk för kuppförsök.”

Stig-Björn Ljunggren mässar om näthat, som han uppenbarligen har skrala kunskaper om, men inte desto mindre rusar han till slutsatsen att det ”ur ett folkligt hat och samhällskonflikter även kommer ett omvandlingstryck på makten att inte bara lyssna och åtgärda”, samt att ”rätt hanterat kan pissrännorna faktiskt ge positiv kraft till samhället”.

Widar Andersson menar att Sverigedemokraterna ”med iver och entusiasm” har ätit sig in i något som borde vara socialdemokratiskt och att Stefan Löfven därför borde låta partiet ”odla sina konservativa bakåtkompetenser”.

Malcom Kyeyune skriver att Socialdemokraterna sätter invandrare före pensionärer, som blivit ”huvudspelare i en sorts välfärdsmässig dolkstötslegend”.

Så fortsätter det.

Invandring orsakar brottslighet.

Invandring kostar för mycket.

Invandring gör att svenskar får stå tillbaka i kön till tandläkare.

Sänk arbetsgivaravgiften.

Det finns ingen klimatkris.

Ja, bilagan hinner med ytterligare ett haveri.

En av de mest profilerade förnekarna, Lennart Bengtsson, tycker att ”vuxet, förnuftigt folk” måste sätta stopp för ”galenskaperna” som kommer från klimatrörelsen med ”allsköns stolligheter” och ”knäppiga kändisar”. Barnen som skolstrejkar? Lockade av farligt flöjtspel. Bengtsson menar att det hela påminner om Hitler, Stalin och Mao.

Mohamed Omar, som stöpt om sig från den extrema islamist han nyligen var, hävdar att ”klimataktivisterna är vita” och ”fjärmat sig från arbetarklassen”.

Bilagan påminner i allt väsentligt om det som vissa gärna kallar alternativmedier. Fixering vid migration. Affekterade texter med minimal substans. Upprepning av att folket plågas av ett etablissemang med dunkel agenda. Skillnaden är att just denna konspiratoriska kökkenmödding sprids till samtliga prenumeranter på en av Sveriges största tidningar. Och det är heller inte första gången. Tidigare har bland andra Dagens Nyheter distribuerat.

Vem ligger bakom?

Vem är det som betalar?

”Ser politikerna inte problemen som medborgarna ser? Lever de så isolerat att de inte uppfattar samma signaler?” frågar sig Patrik Engellau, som är ordförande i stiftelsen Den nya välfärden.

Hans egen utsikt är från ett townhouse på Östermalm i Stockholm. Därifrån leder han Den nya välfärden. Och han gör grova pengar.

2017 synade Dagens ETC verksamheten. Den nya välfärden säger sig kämpa för småföretagares rättigheter men ekonomin bygger på att locka företagare till dyra stödinbetalningar. Vår granskning visade att organisationen systematiskt har använt en mer trovärdig organisations namn, Småföretagarnas riksförbund, för att få fler företagare att gå med.

– Det känns mycket olustigt, som att de försöker lura mig, sa butiksägaren Maria som efter ett vagt telefonsamtal plötsligt fick en faktura på 1 874 kronor.

Då, för två år sedan, hade Den nya välfärden annonserat i Dagens Nyheter. Syftet var att propagera för att Sverigedemokraterna skulle accepteras som stödparti till Alliansen. 167 företag stod som undertecknare. Dagens ETC kontaktade 16 av dem. Och av dessa var det bara två som stod bakom budskapet. De flesta visste inte ens att företagsnamnet publicerats med annonsen.

– Jag blir förbannad när jag tänker att vårt företagsnamn står med i ett sådant sammanhang, sa Håkan Gustafsson, delägare i kassaregisterföretaget Cash protect.

– Vad i helsefyr. Vi är absolut inte medlemmar. Att vårt företagsnamn står med i annonsen gör mig vansinnig, sa en företagare i Småland.

Dagens ETC talade också med tidigare anställda:

– Det var det mest oseriösa företag jag någonsin har stött på. Allt handlade om att mjölka företag på pengar, vittnade Anders som arbetat som telefonförsäljare på Den nya välfärdens dotterbolag Företagarkontakt.

– Jag vet att Patrik Engellau bor i en flådig villa på Djurgården. Men jag undrar var alla pengar tar vägen? sa Anders.

Den nya välfärden och Patrik Engellaus familjeaffärer är tätt sammanflätade, avslöjade granskningen i Dagens ETC. Årsredovisningarna visar ett avancerat upplägg där miljoner flyttas runt mellan flera bolag. I ett dotterbolag genererade 25 telefonförsäljare 23 miljoner i omsättning under 2015. Nio miljoner kronor flyttades upp till stiftelsen där Patrik Engellau är ordförande, frun Catherine och hans vänner är styrelseledamöter. I september 2016 värvade han även dotter Katinka till styrelsen.

Stiftelsen betalade i sin tur stora arvoden till ett konsultbolag, Samhällsrådet Engellau AB, som ägs av Patrik Engellau, och där frun är vd. Den nya välfärden är den enda uppdragsgivare som konsultbolaget anger i sina årsredovisningar och de delar samma kontorslokal på Östermalm. Patrik Engellau tjänade miljonbelopp varje år, enligt granskningen.

Vad säger han själv om det här?

Han ville inte låta sig intervjuas av Dagens ETC. Men han svarade till sist på mejl till vår grävande reporter Eigil Söderin:

”Dina frågor tafsar på min heder”, skrev Patrik Engellau, och avslutade:

”Det är genant att behöva bry sig om era frågor. Kanske startar vi en seriös undersökning av er verksamhet.”

Nej, någon sådan undersökning blev det naturligtvis aldrig.

Den nya välfärden – som alltså är Patrik Engellau – påstår sig vilja flytta makt till medborgarna. Men det här är om något elitens röst. Själv är Patrik Engellau gediget fostrad in i överklassen och dess privilegier. Hans farbror Gunnar var vd för Volvo i två decennier. Han kusin Christina var gift med PG Gyllenhammar. Själv fick han 2011 ”konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band” för ”betydelsefulla insatser inom svenskt samhällsliv”.

För att förstå hans bevekelsegrunder rekommenderas Björn af Kleens utmärkta och genuint oroväckande reportage ”Vreden på Östermalm” (Dagens Nyheter 20/3 2016). Där talar Patrik Engellau om att utländska grupper, som afrikaner, kan ha svårt att anpassa sig till den ”kapitalistiska andan”, till den svenska ”samarbetskulturen”:

– Det funkar om man tar en eller två eller tre sådana bland tio, 20 svenskar. Så att de lever nedsänkta i den svenska kulturen. Men om de lever för sig, där den svenska kulturen inte tränger in… Den svenska föreställningen att det skulle räcka med att de får läsa en bok eller gå en kurs är naiv. Jag säger inte att alla afrikaner är sådana, alla syrier sådana. Men den dominerande kulturen, åtminstone vad jag sett, är sådan. Och att förmå människor som kommer från en sådan kultur att anpassa sig till det svenska, är så stort att det inte går att tänka…

Det har blivit fler goda år för 74-årige Patrik Engellau. Enligt senaste deklarationen tjänade han 2,6 miljoner kronor från inkomst och kapital. Och det har blivit fler annonser, fler bilagor.

Etablerade debattörer väljer att medverka.

Fullt på det klara om intentionerna.

Normalisering av Sverigedemokraterna.

Demonisering av invandring och invandrare.