Inrikes.

2017-01-25 11:30
Patrik Engellau.
Patrik Engellau.

Patrik Engellau förnekar ­fiffel – hotar med ”undersökning”

Den SD-vänliga tankesmedjan Den nya välfärden lurar till sig företags pengar, avslöjade Dagens ETC igår. Men ordföranden Patrik Engellau förnekar allt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den nya välfärdens telefonförsäljare har felaktigt påstått att tankesmedjan har ett samarbete med en mer trovärdig organisation, Småföretagarnas riksförbund. En tidigare anställd säljare vittnar om att tankesmedjan medvetet förvränger sanningen för att få företagare att betala in pengar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men Patrik Engellau vägrar ställa upp på en intervju. Istället lämnar han kommentarer via mejl.

”Dina frågor tafsar på min heder. Du har fått det mesta om bakfoten. Det där med Småföretagarna är helt gripet ur luften”, skriver Patrik Engellau. 

Kritiken ”har diskuterats”

Han hänvisar övriga frågor till Jan Falk, chef för tankesmedjans telefonförsäljning. Han medger att kritiken från Småföretagarnas riksförbund har diskuterats.

”Mig veterligen har detta varit uppe vid ett tillfälle för några år sedan. Även det omvända har inträffat ett antal gånger”, skriver Jan Falk i ett mejl och tillägger: ”Men att vår personal skulle fara med rena falsarier finner jag ganska otroligt.”

Dagens ETC kunde också visa att Patrik Engellau gett ledamotsposter till sin fru och nyligen även sin dotter i stiftelsens styrelse. 

”Jag är Den Nya Välfärden och har alltid varit det. Jag bestämmer i styrelsen. Jag ser till att jag har kontroll. Om det är min dotter eller någon annan spelar ingen roll”, skriver han i ett mejl.

Engellau avslutar mejlet med följande:

”Det är genant att behöva bry sig om era frågor. Kanske startar vi en seriös undersökning av er verksamhet.”

Den nya välfärden

Den nya välfärden är en högertankesmedja grundad 1991 och påstår sig ha 15 000 företagare som medlemmar. Företagarna rings in av dotterbolaget Den nya välfärden företagarkontakt AB som omsatte 23 miljoner under 2015, varav 9 miljoner slussades vidare till stiftelsen Den nya välfärden.