Nyheter.

2017-11-07 09:41
Bild: Ap

Rop på hjälp hittade i Zara-kläder

Turkiska arbetare har lämnat handskrivna meddelanden: "Jag gjorde det här plagget som du är på väg att köpa, men jag fick inte betalt för det".

Klädkedjans Zaras kunder har hittat hemliga meddelanden i butikens kläder. Lapparna är skrivna av turkiska arbetare som meddelar att de inte fått betalt för att tillverka varorna. Det rapporterar tidningen The Independent

En del av texten på de handskrivna lapparna lyder: "Jag gjorde det här plagget som du är på väg att köpa, men jag fick inte betalt för det". 

I sina meddelanden ber arbetarna kunderna att backa upp deras kampanj för bättre arbetsvillkor. De vill också att pressa Zara att betala ut flera månadslöner som Zara ska vara skyldig dem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt arbetarna, som är anställda hos en underleverantör i Turkiet, ska företaget utan förvarning ha stängt igen fabriken – men smitit från att betala ut löner och avgångsvederlag. 

Zara, en av världens mest framgångsrika klädkedjor med fler än 2 200 butiker världen över har tidigare anklagats för att orsaka miljöskador, plagiera plagg från unga designers och ignorerat dåliga fabriksförhållanden.

Nu lovar Zaras ägare Inditex att sätta upp en fond som ska hjälpa till att betala ut lönerna som uteblivit.

"Vi är fast beslutna att hitta en snabb lösning för alla de som påverkas", meddelar en talesperson till Independent. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter