Nyheter.

2017-10-18 15:37
Bild: Faksimil Socialdemokraternas Facebooksida, Jonas Sjöstedts Twitter.

Raseri mot ny S-kampanj: ”Vidrigt”

"Vad håller S på med? Det här hade kunnat vara en affisch från SD". Nu svarar partiet på kritiken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

"Sverige ska vara ett tryggt land. Regeringen ger besked om att förlänga Sveriges gränskontroller."

Så löd texten i ett inlägg som delades på Socialdemokraternas Facebook-sida den 13 oktober, tillsammans med en bild på två passkontrollanter.

Inlägget har mötts av skarp kritik, både i sociala medier och internt inom partiet.

"Detta är bland det mest osmakliga jag sett och hört från partiet. Ni i partiledningen står i grumligt vatten upp till midjan!", skriver en upprörd person i kommentarsfältet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förbundet Socialdemokrater för tro och solidaritet har också offentligt vänt sig mot kampanjbilden.

– Jag blir bekymrad inför en retorik om flyktingar som ett säkerhetshot. Den retoriken riskerar att sätta tonen i valrörelsen och ge eldunderstöd åt främlingsfientliga och rasistiska krafter, säger förbundsordförande Ulf Bjereld i ett pressmeddelande.

"Hade kunnat vara en affisch från SD"

Flera tidningsskribenter har också regerat på bilden:

"Vidrigt. Vad håller S på med? Det här hade kunnat vara en affisch från SD", kommenterar DN-medarbetaren Kristina Lindquist.

”Kampanjmässigt bottennapp”, skriver Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, på Twitter. 

Nu svarar S på kritiken i kommentarsfältet under sitt Facebook-inlägg: 

Hej! Vi ser att flera har reagerat på bilden och ställt frågor om gränskontroller. Det är en fråga som engagerar och diskussionen värdesätter vi. Vi svarar här på facebook så bra som möjligt och så ofta vi kan. Vill du ha svar på specifika frågor kan du kontakta regeringen och partiet via respektive hemsida. Nedan har vi svarat på fyra av de vanligaste frågorna. /Jesper 

HUR PÅVERKAR GRÄNSKONTROLLER RÄTTEN ATT SÖKA ASYL? Gränskontroller påverkar inte möjligheten att söka asyl i Sverige. Vi värnar asylrätten.

VARFÖR HAR REGERINGEN GETT BESKED OM ATT FÖRLÄNGA GRÄNSKONTROLLEN? 
Vi behöver ha kontroll över våra gränser på grund av det försämrade säkerhetsläget i Europa. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt viktigt att vi har både kontroll och vetskap över vilka som kommer in i Sverige. 

VARFÖR DELADE VI EN BILD OM GRÄNSKONTROLLER PÅ FACEBOOK?
Det är många som känner en växande otrygghet och som engagerar sig i frågor om säkerhet. Därför är det viktigt för oss att vara tydliga i hur vi gör för att öka tryggheten i Sverige. De förlängda gränskontrollerna utgör en del i vårt arbete. Det finns ett brett stöd bland allmänheten och bland partierna för gränskontroller. 

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ ID-KONTROLL OCH GRÄNSKONTROLL? 
ID-kontroll innebär att transportören genomför identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg från Danmark till Sverige. De ID-kontroller som infördes i samband med flyktingkrisen 2015 upphörde i maj 2017.

Tillfälliga gränskontroller vid inre gräns innebär att Polisen vid några utvalda platser kontrollerar att personer som reser in i Sverige har rätt att resa in och vistas i landet.